Jeffrey Eugenides nagy sikerű első regényének adaptációja, az Öngyilkos szüzek a tinédzserkori vágyakozás és unalom kimondhatatlan melankóliáját idézi meg az öt nővér öngyilkosságának történetében. Sofia Coppola a mélyen vallásos szülők rideg neveltetése okán bekövetkező tragédiát egy csapat helyi fiú kollektív emlékezetén keresztül meséli el.

Az 1970-es évek külvárosi környezetét Ed Lachman éteri operatőri munkájával és Air atmoszférikus zenéjével, valamint Kirsten Dunst felejthetetlen alakításával megidéző film helyet biztosított rendezőjének az amerikai független filmművészet legmagasabb polcán, a Lisbon lányok története pedig megkerülhetetlen szimbólumává vált a 2000-es évek női felnőtté válásának.

Coppola az Öngyilkos szüzekkel (1999) debütált nagyjátékfilmes rendezőként. Ez volt az első közös munkája Kirsten Dunst színésznővel. Coppola megkapta a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat az Elveszett jelentés (2003) című filmért, és ő lett a harmadik nő, akit a legjobb rendezői Oscar-díjra jelöltek. 2006 óta olyan alkotásokkal hívta fel magára a figyelmet, mint a Marie Antoinette (2006), a Made in Hollywood (2010), a Lopom a sztárom (2013), a Csábítás (2017), a Felkeverve (2020) vagy az idei fesztiválszezon egyik legjobban várt filmje, a Priscilla (2023) című életrajzi dráma.

A vetítés időpontja: december 1., péntek 19 óra. Jegyet ezen a linken tudsz vásárolni.

Mi az a CineKorda? 2023 őszétől a Cinema Niche, a magyarhangya és a Corvin Mozi összefogott, hogy Magyarország egyik legnagyobb mozivásznát megtöltse máshol nem vetített, különleges, egyszer látható filmritkaságokkal. A CineKorda pár hetente újabb alkalmakkal jelentkezik, ahol reményeink szerint a Corvin Mozi 460 fős Korda termében minél többetekkel tehetjük valódi közösségi élménnyé a mozizást. A CineKorda név alatt két fajta eseménnyel találkozhattok: kortárs, az elmúlt egy-két évben bemutatott film magyarországi premierjével, illetve felújított klasszikusokkal, személyes kedvenceinkkel, olyan alkotóktól, akik a mai napig irányadónak számítanak a nemzetközi filmes diskurzusban.

A szervezők egy olyan találkozási lehetőséget szeretnénk teremteni, ahol a lámpák felkapcsolódásával nem ér véget a moziélmény, ahol a közönség formálja a közösséget, és ahol olyan mozgóképes tapasztalatokkal gazdagodhatunk, amelyek még sokáig velünk maradnak. Legutóbb a Sparta című filmet vetítették Ulrich Seidltől, de műsorra tűzték Wong Kar-Wai remekművét, a Szerelemre Hangolvát.

50 éves Sofia Coppola, a melankólia királynője 


Mélabús tinilányok, elveszett lelkek Tokióban, a fényűző versailles-i palotában, pasztellszínekben elkapott magány és a nőiség diadala. Május 14-én ünnepli 50. születésnapját Sofia Coppola, aki legendás családba született, de saját erejéből vált az egyik legizgalmasabb amerikai rendezővé. Egyéni stílusát világszerte ünneplik, de sok kritikát is kapott – néha kifújolják, máskor Oscar-díjat és Arany Oroszlánt nyújtanak át neki. Rendezőportré.