39. alkalommal rendezik meg a francia kisvárosban az év első fontos rövidfilmes eseményét – az évről évre növekvő Clermont Ferrand nemzetközi rövidfilmfesztivál- és filmes piacra bekerülni óriási megtiszteltetés egy rövidfilmnek, ráadásul ez is azok közé az A-kategóriás, kiemelt fesztiválok közé tartozik, melynek fődíjával automatikusan nevezhetővé válik a nyertes az Oscar-díjra. Szőcs Petra Csoszogj úgy című rövidfilmjét a francia versenyprogramba válogatták be, a film ugyanis francia koprodukcióban készült a La Petite Prod produkciós cégnél.

Csoszogj úgy / Forrás: Le Petite Prod

Francia címe 'Pouvez-vous boiter?', ami szabadfordításban annyit jelent, hogy 'Tudsz sántítani?' A film történetének középpontjában egy frissen megözvegyült feleség (Ileana Gyöngyi Ivascu) és lánya állnak, akik felbérelnek egy fiatal színészt (Krisztik Csaba), hogy az elhunyt apa ruháit és tulajdonságait magára öltve vegye át a családfő szerepét a háztartásban. A filmet augusztusban láttuk a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol írtunk is róla.

Szőcs Petra

A rendező számos rövidfilmet készített már korábban (Aki bújt, A mindenes, Nyomtávváltás, Családi kör), a legnagyobb sikert A kivégzés című kisfilmjével érte el, amit 2014-ben a Cannes-i filmfesztivál rövidfilmversenyébe is beválogattak. Nagy V. Gergő forgatókönyvíróval közösen készített Gemma nővér című filmterve a tavalyi Inkubátor program egyik döntőse lett, ahol a Filmalap forgatókönyv-fejlesztési díját nyerte el. A fejlesztés alatt álló filmterv műfaja 'református steampunk dráma'.