Új év, új filmek. Nemcsak a 20 éves Harry Potter reuniont várták sokan tűkön ülve, hanem olyan gyöngyszemeket is, mint az egyik Coen testvér fekete-fehér Shakespeare-filmje, George Clooney legújabb rendezése, a Capitolium bevételéről szóló doku, vagy Fábri Zoltán egy kevésbé emlegetett alkotása. Január első két hetének streaming premierjeiből válogatunk, hazai és nemzetközi tartalmak, a legújabb premierek és online elérhetővé váló korábbi alkotások is feltűnnek.

Négy óra a Capitoliumban (Four Hours at the Capitol)

Hol és mikor? HBO GO és január 1.

 

Tavaly ilyenkor az egész világ tátott szájjal figyelte, hogyan rohamozza meg Washingtonban a Trump elnök által felbőszített tömeg az amerikai törvényhozás központját, a Capitoliumot. Az HBO dokumentumfilmje átfogó képet igyekszik adni a 2021. január 6-i eseményekről, archív felvételek, valamint a zavargás résztvevőivel és az épületet védő rendőrökkel készült interjúkkal. Az amerikai történelemben páratlan támadás megrázó példája a tömegpszichózisnak és a politikai szélsőségek veszélyeinek, így érdemes a mélyére menni.

 

Hang nélkül II. (Quiet Place II.)

Hol és mikor? HBO és január 1.

 

Hang nélkül (sic) robbant be a mozikba John Krasinski túlélő sci-fi-horrorja, ami minimalizmusával vérfrissítést hozott a hangosan rémisztgető tucathorrorok uralta filmiparba. A Hang nélkül sikere után egyértelmű volt a folytatás: az első rész a család mikroközösségére és annak túlélési módszereire fókuszál, a másodikban viszont külön cselekményszálat kap az anya (Emily Blunt) és a két gyerek is, akikhez újoncként csatlakozik Cillian Murphy karaktere, egy paranoiás remete. Az alkotók emelték a tétet: több szörny, több összecsapás, hangosabb jelenetek és több szereplő jellemzi a második részt, ami nagyvászon és mozis hang nélkül is feszült és izgalmas esti énidő-program a horrorrajongóknak.

 

Kaméleon

Hol és mikor? Filmio és január 6.

 

Goda Kriszta a Csak szex és más semmivel bizonyította először, hogy érti a hollywoodi típusú, szigorú szabályokra épülő műfaji filmezést, majd a Kaméleonnal azt is megmutatta, a romantikus komédia mellett a thriller sem áll távol tőle. Szélhámosfilmjében Nagy Ervin játssza a manipuláció mesterét, aki már-már művészi módon váltogatja személyiségeit, áldozatai pedig egytől egyig kiábrándult nők, akiket előbb elcsábít, majd módszeresen kifoszt. Hámori Gabriella lesérült balerinája és az élet azonban keresztülhúzza a férfi számításait. Fontos mellékszerepekben Kulka János, Trill Zsolt és Csányi Sándor tűnik fel.

 

The Tender Bar

Hol és mikor? Amazon Prime és január 7.

 

Az előzeteshez a Tenenbaum, a háziátok soundtrackjéről választottak aláfestő zenét, és később is mindent megtesz azért a trailer, hogy kellemes, jólesően melankólikus érzés áradjon szét bennünk. Ben Affleck játssza a laza nagybácsit, akihez mindig el lehet nézni pár bátorító jó tanácsért, Tye Sheridan pedig az apa nélkül felnövő fiút, aki a kocsmát üzemeltető nagybácsiban találja meg a szülőpótléko. Felnövés, írói álmok és szerelmi csalódások – George Clooney legújabb rendezése biztonságos választásnak tűnik, ha valaki könnyed, de legalább egy kicsit tartalmas szórakoztatást keres magának.

 

Eufória 2. évad 

Hol és mikor? HBO GO és január 10.

 

Az átütő sikerű első évad és két különkiadás után visszatér Rue, Jules és az Eufória egész csapata egy második körre, a rendezői székben továbbra is Sam Levinsonnal, de ami még fontosabb, hogy Rév Marcell is visszatér a kamera mögé, hogy újra magával rántson a tinik kaotikus, nyomasztó világába. Az új évad történetéről töredékes információkat tudunk, ami biztos, hogy Rue továbbra is a drogfüggőség és a szerelmi bánat között örlődik, mindenféle simlis ügyekbe keveredik, és egy ponton mindenhova gurulós bőrönddel érkezik. Mivel az őszi különkiadások kizárólag Rue és Jules történetét folytatták, kíváncsian várjuk hogy alakul a többi izgalmas karakter sorsa. 

 

Fábián Bálint találkozása Istennel

Hol és mikor? Filmio és január 13.

 

Fábri Zoltán Balázs József azonos című regényét vitte filmre 1980-ban, a két epizódból álló ballada a világháborúban harcoló, majd onnan hazatérő és a báró kocsisának beálló Fábián Bálint története, akit Koncz Gábor alakít. Amíg a férfi az olasz fronton harcol, otthon maradt kamaszfiai megölik az anyjuk szeretőjét – a katolikus papot –, aki a sokk hatására vallási fanatizmusba menekül. Ebbe a megrendült környezetbe érkezik meg Fábián, magával cipelve a háború okozta lelki sérüléseket és bűntudatot. Megrendítő film egy istenfélő kisemberről, és egy háború által megtépázott ország lelki állapotáról.

 

Az újságíró 1. évad (The Journalist)

Hol és mikor? Netflix és január 13.

 

A hazájában nagy sikerű, azonos című politikai thriller sorozat adaptációja egy elszánt, igazságkereső újságíróról szól. A szabad sajtó helyzete világszerte egyre nehezebb, és ez alól nem kivétel a távol keleti ország sem: a sorozat főhőse, Anna Matsuda a kívülről rendkívül pedáns és szigorú japán társadalom mélyén meghúzódó korrupció ellen harcol, a valóság ihlette botrányok, pedig minden bizonnyal tovább fogják árnyalni a bennünk külföldiként kialakult képet a szigetországból. 

 

Macbeth tragédiája (The Tragedy of Macbeth)

Hol és mikor? Apple TV+ és január 14.

 

A Coen fivérek egyik fele, Joel Coen első alkalommal készített filmet testvére nélkül, ráadásul óriási fába vágta a fejszéjét azzal, hogy Shakespeare számtalanszor feldolgozott királydrámáját választotta alapanyagnak. A film Amerikában csak rövid időre került mozikba, de ezalatt biztató kritikák születtek róla: a fekete-fehér képvilág lenyűgözte nézőit, Denzel Washington pedig karrierjének egyik legjobb alakítását nyújtja a címszerepben. Minden jel arra utal, hogy Joel Coen egyedül sem okoz majd csalódást nekünk. 

 

Josep

Hol és mikor? HBO és január 15.

 

A legjobb animációs film díját kapta Aurel és Frédérik Chaillou Josep című animációja az Európai Filmdíjon és a francia Oscar-nak tartott César-gálán is. Az 1939-ben, a Franco diktatúrája elől Franciaországba menekülő spanyolokat a kormány a szabadságukat korlátozó gyűjtőtáborokban helyezi el őket, ahol alig jutnak tisztálkodási lehetőséghez, vízhez és élelemhez. Az egyik ilyen szögesdróttal határolt táborban két férfi barátságot köt: egyikük egy őr, a másikuk Josep Bartoli, a Franco rendszere ellen harcoló illusztrátor.