A Szegedi Tudományegyetem számolt be arról, hogy az HBO sorozatot készít a COVID-19 vakcinák kifejlesztéséről. Mint írják "várhatóan tudós nők és döntéshozó férfiak együttműködéseként, a kétpólusú politika és a globális cégvilág harcaként mutatja be az HBO a COVID-19 pandémia legyőzésére hivatott új típusú oltóanyagok kifejlesztését."

A sorozat címe The First Shots lesz és Brendan Borell újságíró azonos című könyve alapján készül, melynek alcíme Az epikus rivalizálás és a hősies tudomány a koronavírus vakcináért folytatott versenyben. A 2021. október 26-án megjelent kötetben Borell a 2020-at jellemző globális versenyről tudósít, többek közt az első vakcinák kifejlesztéséről és eredményeiről is.

Az SZTE híréből kiderül, hogy "a SARS-CoV-2 koronavírus ellen fejlesztett, 2020. áprilisában még 60 vakcinajelölt közül az elsők között engedélyezett – két mRNS- és egy vektor-alapú – oltóanyag születésére", a tudósokra, politikusokra és globális cégvezetőkre fókuszál a HBO limitált sorozata. A sorozat rendezője és producere Adam McKay (Alelnök, A nagy dobás) lesz, akinek legutóbbi szatírája, a sztárgárdával készült Ne nézz fel! december 24-én debütált a Netflixen.

Karikó Katalin karaktere mellett feltűnik a sorozatban Kizzmekia Corbett amerikai vírusimmunológus, Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem professzora, és Anthony Fauci, a Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) igazgatójának karaktere is. A szereposztásról egyelőre nincs biztos hír, csak találgatások vannak, felmerült például Sarah Paulson neve is Karikó szerepére.

Forrás: SZTE