Az ismerősen csengő alaphelyzet szerint egy betegség terjed az emberek között, amely ugyan nem halálos, de a rendkívül sérülékennyé vált szociális kapcsolatok számára végzetes lehet. Hatására a bizalmatlanság fokozódik, a félelem beférkőzik a legintimebb szférákba. Aki teheti, az online térbe menekül, kezdik kerülni egymást a barátok, a családtagok is. Egy utazási iroda azonban megoldást kínál erre az embertelen helyzetre. A film egy családról szól, akit részt vesznek az iroda által szervezett alternatív utazáson. A főszerepeket Orbán Levente (Kojot, Saul fia) Trokán Anna (Szeretföld, Magdolna) és Cservák Zoltán (Saul fia) alakítják.

"Filmünk lélektani dráma, a vírushelyzetre reagál, ugyanakkor balatoni film is, ami megközelítés nagyon fontos látványvilága szempontjából” – mondta el Buvári Tamás rendező új alkotásáról, amely rímel a COVID okozta társadalmi változásokra, a bizonytalan, törékeny kapcsolatokra, a szorongásra, az ember elmagányosodására. Aktualitása ellenére a film története 20 évig formálódott, eredetileg 2001-ben, Kafka Kereszteződés című novellájából indult, majd egy nagyformátumú sci-fi terv lett belőle, amely most egy lélektani drámává, "családi disztópiává" alakult.

A #tüneményesutazás stábja / Fotó: A SzeretFilm Stúdió Facebook-oldala

A rendező elmondta, hogy alkotótársaival először forgatnak precízen megírt forgatókönyv nélkül. A film egy húszoldalas filmnovellán alapul, a forgatás során teret engednek az improvizációnak. A #tüneményesutazás Buvári Tamás előző játékfilmjéhez, a tavaly bemutatott Magdolnához hasonlóan regionális, Balaton-parti összefogásából készül. A stáb február közepén kezdete a munkát, a 27 forgatási napból már 12 lezajlott, nagyrészt a tél végi Balatonnál.

A veszprémi Szeretfilm Stúdió gyártásában készül, helyi cégek, intézmények, civil szervezetek, önkormányzatok támogatásával. Operatőre Tóth Zsolt, aki a Magdolna fényképézéséért elnyerte a Kovács László - Zsigmond Vilmos operatőri díjat. A film hangmestere ifj. Erdélyi Gábor, vágója Vághy Anna. Koproducerei Somlai Dávid, a Greenbox és Angyal Gergely, a Rolling Panda budapesti stúdiókból. Producerek Turós-Máté Kinga és Buvári Tamás. A forgatás a tervek szerint 2021 őszéig tart, a producerek jövő tavaszi, nyári bemutatóban bíznak egy nemzetközi filmfesztiválon.

Forrás: SzeretFilm Stúdió
Címlapkép: Trokán Anna a forgatáson / Fotó: Néninger János/SzeretFilm Stúdió