A SzeretFilm stúdió rendezésében veszprémi színészek és művészek egy performanszt adtak elő május 30-án, Balatonfüreden, a hajóállomáson és a Tagore sétányon. Az előadással a Pajtás sétahajó tragédiájára kívántak emlékezni, ugyanakkor beszéltek a stúdió új filmtervéről, a MÁJUS 30. munkacímű játékfilmről. A film Buvári Tamás rendezésében készülne, előző filmjeihez hasonlóan főképpen helyi színészek, alkotók munkájában. A Pajtás hajó 1954. május 30-án borult fel a Balatonon, 22 halálos áldozatot követelve.

A performansz résztvevőinek általános véleménye volt, hogy a Pajtás történet megfilmesítése egy erős helyi, balatoni, regionális kulturális projekt, ami biztos sokak érdeklődését felkelti, és országosan is sok nézőre számíthat. Alkalmasnak lászik arra is, hogy helyi közösségeket, fiatalokat és időseket mozdítson meg, és indítson az alkotói munka, valamint a helytörténet feltárása felé.

A május 30-i performansz résztvevői (fotó: SzeretFilm)

 „A Pajtás sétahajó tragédiája sokszorosan összetett: balatoni, történelmi, hajós, kaland és katasztrófa, mindez egy kiélezett és nyomasztó politikai helyzetben, az ötvenes években játszódik. A május 30-i performansz jó alkalom volt egy időutazásra. Ott lenni néhány méterre az eredeti helyszíntől fizikailag érinti meg az embert – erős érzéseket váltott ki belőlünk. Ebből majd lehet tovább építkezniMeglátjuk, hogyan sikerül, és hogy milyen finanszírozási formát választunk. A nagyobb költségvetésnek és a kisebb, független filmnek is megvannak az előnyei, hátrányai. Kíváncsiak vagyunk a környezetünk reakcióira, amelyek érkeznek is szépszámmal. Utóbb egy lókúti tanítónő jelezte, hogy osztályával ott volt a hajón, és minden gyerek túlélte. Elképesztő, hogy milyen történetek vannak még köztünk a múltról, sok esetben feldolgozatlanul, ugyanakkor a MÁJUS 30. című filmnek, mindenképp kapcsolódnia kell a jelenhez. Szép kihívás, izgalmas feladat lenne - nyilatkozta Buvári Tamás.

A performansz résztvevői voltak: Egyed Brigitta, Halas Adelaida, Papp Lívia, Turós-Máté Kinga, Buvári Lilla, Krámer György, Máté P. Gábor, Hegyi Zoltán, Buvári Tamás. Az eseményről és az új filmes projektről egy rövidfilm is készül Ladányi János operatőr, vágó közreműködésével.

Buvári Tamás és a SzeretFilm stúdió előzőleg helyi támogatással készített játékfilmet egy balaton-felvidéki munkáslány tragédiájáról. A Nagy Katica főszereplésével készült Magdolna című filmdráma bemutatójára a szeptemberi Zsigmond Vilmos filmfesztiválon fog sor kerülni. 

Forrás: SzeretFilm / Borító: A v Pajtás sétahajó (Fotó: MTI/Bojár Sándor)