Május 10. és június 6. között tart a One Word Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Csehországban, amely az évek során a világ legnagyobb emberi jogi filmfesztiváljává nőtte ki magát. A One Word Fesztivál minden évben több mint száz minőségi dokumentumfilmet vetít, amelyek társadalmi, politikai, környezeti, média- és emberi jogi kérdésekkel foglalkoznak. A Panoráma programban mutatják be az Anyáim története és a Visszatérés Epipóba című dokumentumfilmeket. 

Haragonics Sári és Dér Asia az Anyáim története (kritikánk itt) című, közel 5 éven át készült első egészestés dokumentumfilmje bemutatja, hogyan válhat család két anyából és egy örökbefogadott kislányból a mai Magyarországon. Főhőse Virág, volt parlamenti képviselő, aki miután kiszáll a politikából, zenész élettársával, Nórával készül örökbefogadni egy gyermeket. Két év várakozás után egy roma kislány érkezik az életükbe, de a rendezők tovább követik a család történetét, a szülővé válás nehézségeit, és az azonos neműeket ért támadások hatását is.

A készítőkkel a Filmhu podcastban is beszélgettünk, akik elmeséltek, milyen kihívásokkal járt egy erősen átpolitizált témában megtalálni az egyensúlyt, milyen volt együtt forgatni a párral és kislányukkal és hogy mit gondolnak a szivárványcsaládok örökbefogadásának jelenlegi helyzetéről itthon.

Az Anyáim története a kanadai Hot Docs Fesztiválon mutatkozott be 2020-ban, különdíjat nyert a BIDF-en, idén március 11-től pedig országszerte elérhetővé vált az HBO oldalán. 

Haragonics Sári, Dér Asia: Anyáim története / Forrás: HBO

Visszatérés Epipóba (kritikánk itt) egy 80-as években üzemelő, háromhetes gyerektáborról szól, melynek lakói egy különleges világot teremtettek maguk köré, ez volt Epipó, ami messze repítette őket a hanyatló szocializmus világától. A gyerekeket mesébe illő szerepjátékok várták, még saját, titkos nyelvük is volt. A tábor vezetője a bűvkörébe vonta a rábízott gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és többeket érintő titkolt abúzus árnyékolta be. Oláh Judit, a film rendezője maga is egy volt a táborozó gyerekek közül, több volt ottani társával közösen, a kamerák előtt néznek szembe a múlttal.

A film világpremierjére a koppenhágai CPH:DOX fesztiválon volt 2020-ban, tavaly októbertől pedig az HBO kínálatában is látható. Az Oláh Judittal készült interjúnk itt olvasható, melyben a rendező epipói élményeiről, a felkutatott archív felvételekről és a filmben látott pszichodrámáról is beszélt.

Oláh Judit: Visszatérés Epipóba / Forrás: HBO

A fesztiválon szereplő filmeket május 20. és június 6. között a One Word online platformján is meg lehet nézni, angol felirattal.

Címlapkép: Anyáim története / Forrás: Campfilm