Damokos Csaba Sepsiszentgyörgyön született 1965-ben. Gyermekkorában „valami Walt Disney” szeretett volna lenni, mindig is vonzotta a rajzolás, a festés, a fényképezés. Kolozsváron diplomázott dizájnszakon, jelenleg szülővárosában él, de munkái sajátosan izgalmas színfoltot képviselnek a teljes erdélyi, sőt, a magyar kortárs képzőművészetben. Az alkalmazott művészet művelője, dizájnerként határozza meg magát, aki több mint 20 éve van jelen az erdélyi design-palettán, és ez a meghatározás sokoldalú alkotót fed: alkalmazott grafikától belsőépítészetig, színházi és filmes díszletekig a látványtervezés megannyi területét meghódította már. A hétköznapokban plakát- vagy könyvterveivel, logóival vagy éppen utcanévtábláival találkozni a leggyakrabban, de tervezett már bútort és lámpát is. Olykor kiállítás nyílik a fényképeiből, és kevesen tudják, hogy ő felelt az első kolozsvári pláza és több székelyföldi szálloda letisztult és elegáns belső arculatáért.

Filmes körökben viszont jól ismerik: ő felelt például azért, hogy a Fény hull arcodra 19. századi története hiteles környezetben játszódjon, neki köszönhetően vált szinte tapinthatóvá a Ceaușescu-diktatúra hangulata Elek Judit Visszatérésében és hamisítatlanul erdélyivé a skandináv bűnügyi filmes hangulat a Valanban. Nemcsak a budapesti, hanem a bukaresti rendezők is ismerik: dolgozott pl. Tudor Giurgiu Despre oameni și melci (Of Snails and Men) című vígjátékán, legutóbb pedig Iura Luncașu Inve$titorii című romkomján.

Damokos Csaba az október 5-i díjátadó gálán veszi át a Sárga Csikót. Munkásságát Kósa András László, a bukaresti Liszt Intézet igazgatója méltatja.

A díjazott tiszteletére a Valan – Az angyalok völgye című bűnügyi filmdrámát vetítik szombaton, október 5-én 13 órától a kolozsvári Művész moziban. A vetítést követő közönségtalálkozón részt vesz a film Damokos Csaba is.

Forrás: Filmtett / Címlapkép: Damokos Csaba / Fotó: Tuchiluș Alex / Székely Hírmondó