A dániai CPH:DOX Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon mutatkozik be Oláh Judit Visszatérés Epipóba című filmje március 22-én. Az 1980-as évek Magyarországán működött nyári táborról szól, amely a résztvevő gyerekeknek izgalmas, képzeletbeli utazást kínált egy saját szabályokkal és nyelvel rendelkező, misztikus országba, Epipóba – ezzel szemben a valóság az volt, hogy a tábor vezetője, egy budapesti gimnázium népszerű tanára, visszaélt a hatalmával, játékait gyakran megalázás kísérte, a rábízott gyerekek közül többeket titkokban szexulálisan bántalmazott.

Az ügyet néhány éve a 444.hu tárta fel részletesen. A film rendezője maga is egykori táborozó, aki számára a cikk új megvilágításba helyezte a gyermekkori emlékeket - ezért 25 év elteltével felkereste régi társait, hogy a kamera előtt együtt próbálják megérteni az Epipóban történteket. A magyar alkotás a március 18. és 29. között zajló dán filmfesztivál Next:Wave díjáért van versenyben. 

Oláh Judit rendező az ELTE Filmtudomány mesterszakán végzett. Első kisfilmjét, a Szépségkirálynő-t 2015-ben készítette el. 2018-ban, a Filmalap Inkubátor programjában mutatta be Tábor munkacímen futó egészestés dokumentumfilmtervét (bővebben itt mesélt nekünk róla) a nyári táborról, amivel az öt nyertes közé jutott, ám a projekt a későbbiekben kikerült az elsőfilmes programból, a társfinanszírozásra vonatkozó szabályok megváltozása miatt. A Visszatérés Epipóba az HBO Europe és a Campfilm gyártásában készült el, producere László Sára, executive producerei Závorszky Anna és Hanka Kastelicova. A dokumentumfilmet itthon ősszel, elsőként az HBO GO-n láthatjuk majd.