Idén a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivált megelőzően, július 28. és augusztus 12. között zajlik a fesztivál KVIFF Eastern Promises elnevezésű szakmai platformja. A programban fejlesztés és készítés alatt álló filmes projektek mutatkoznak be a szakmai közönségnek. A legígéretesebb projektek 115.000 euró összdíjazásban részesülnek, amit utómunkára fordíthatnak.

Dávid Attila Hajnal című első nagyjátékfilmjét a Works in Progress (készítés alatt) szekcióba hívták meg, 11 másik nemzetközi fikciós- és dokumentumfilm mellett. A film főszereplője a harmincas Eszter (Kurta Niké), aki elvesztette pár hónapos gyermekét, és férjével (Orbán Levente) képtelenek közösen feldolgozni a történteket. A nő életében ekkor megjelenik egy fiatal srác (Katona Péter Dániel), kibontakozó kapcsolatukban Eszter eltitkolhatja az őt ért tragédiát, így fokozatosan megtalálja régi, reményteljes önmagát. A helyzet választást kínál Eszter számára, hogy merre lépjen tovább.

Katona Péter Dániel és Kurta Niké a Hajnal című filmben 

A film rendezője, Dávid Attila Schwechtje Mihály és Gothár Péter filmrendező osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Hajnal az első nagyjátékfilmes munkája. A filmet javarészt tavaly ősz elején, tizennégy napon keresztül forgatták, de idén nyáron is tartottak egy pár napos pótforgatási szakaszt.

Gyakorlatilag minden jelenet egy snittből áll, a forgatás idejét pedig segített minimalizálni, hogy mindkét szakaszt hosszú és alapos próbafolyamat előzte meg” – tudtuk meg a rendezőtől, akivel év elején bővebben is beszélgettünk az akkor még Eszter munkacímen készülő filmről. A végleges címről elárulta: “Sokat keresgéltük, hogy mi lenne a megfelelő cím. A pótforgatás során jött az ötlet a Hajnalra, ami két jelentéssel is bír a film vonatkozásában. Vicces, mert kezdetektől előttünk volt, de valahogy csak most sikerült rátalálni.

Dávid Attila

A Hajnal jelenleg a vágás szakaszában tart, arról, hogy miért jön kifejezetten jól számukra a részvétel a szakmai platformon, Dávid Attila elmondta: “Ez egy egy teljesen független film, az operatőrrel, Gyuricza Mátyással finanszíroztuk. Nagyon sok energiát fektettünk bele, többet, mint hittük, hogy képesek lennénk. Nem könnyű ilyen hosszan csinálni valamit önerőből átfogóbb visszajelzések nélkül, de a hír, hogy bejutottunk, egy elég jó megerősítés, hogy időközben nem tévedtünk el. Jelenleg Petrovits Genovéva támogat bennünket a munkájával, hogy a filmnek legyen utóélete, az ő ötlete volt a nevezés.

A First Cut+ szekcióba válogatták be Prikler Mátyás Hatalom című filmjét. Itt olyan kelet-közép-európai filmek kapnak promóciós lehetőséget, amelyek korábban részt vettek a First Cut Lab egyik vágó-programján. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készülő krimiben egy uniós biztosi helyre pályázó politikus (Jan Kačer) halálos kimenetelű vadászbalesetbe keveredik. Az ügy miatt összefonódik a sorsa a magánéleti problémákkal küszködő titkosszolgálati ügynökkel (Hajdu Szabolcs), aki szintén az igazságot keresi. A Hatalom az MPhilms és a Proton Cinema részvételével készül, magyar koproducere Petrányi Viktória.

Hajdu Szabolcs a Hatalom című filmben / Fotó: Pálos Gergely / MPhilms 

Prikler Mátyás szlovákiai magyar alkotó a pozsonyi filmművészeti egyetemen végzett, diplomafilmje a Köszönöm, jól című dokudráma volt, mellyel meghívást nyert a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation programjába 2010-ben. A Hatalom című filmtervvel Prikler korábban sikerrel szerepelt a cannes-i Producers Network szakmai fórumon.

Az Eastern Promises First Cut Lab programjába tavaly Kis Hajni első nagyjátékfilmje, a Külön falka került be, amely idén már a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjában mutatkozik be.

Címlapkép: Kurta Niké a Hajnal című filmben