A gyerekfilmes versenyprogram kurátora, Búzás Anna médiaértés-oktató három korosztály számára válogatott össze változatos animációkat a világból. Az ovisok láthatják Julia Ocker legújabb vicces állatmeséit, a Gömbhalat és a Hétalvót. A szeretet és gondoskodás különböző rétegeit mutatja be a gyönyörű képi világú, stop-motion technikával elkészített dél-koreai Akku Anyu, ahol egy elem óvodai munkáját ismerjük meg: működik a szappanbuborékfújóban, méri a lázat a lázmérőben, és amikor tűz üt ki, akkor is az ovisok segítségére siet. A sok fesztivált megjárt és több rangos díjat is bezsebelő francia Sütés Borisszal című animációban egy olyan kis pék fiúval ismerkedhetnek meg a gyerekek, aki egyik napról a másikra allergiás lesz a lisztre és nem tud több kenyeret sütni, de a barátai a segítségére sietnek. Szintén a barátság a központi témája a német Csavarás és a litván Paták a korcsolyapályán című animációknak, ahol a főszereplők nem mindennapi helyzetekben találják magukat: a zoknibarátok elkeverednek a mosógépben és miközben egymást keresik, új barátokra is szert tesznek, a malac és a tehén a jég alatt lakó magányos hallal ismerkednek össze.

Hideg leves

Martin Smatana és Veronika Zacharova animációi már többször is szerepeltek a Primanimán, most legújabb filmjüket, a Hello, nyár! című alkotást a kisiskolás korosztálynak fogják levetíteni, amelyben egy mókás nyaraláson vesz részt egy család, itt bármi megtörténhet, furcsa, hétköznapi tárgyak válnak fontos alkotóelemekké, vizuálisan nagyon izgalmas világ tárul elénk. A digitális világ és valóság kettőssége és ellentéte is több filmben megjelenik. A portugál Az elfoglalt szemű lányban egy kislány teljesen érzéketlenül elsétál minden mellett addig, amíg ki nem repül a telefon a kezéből, ekkor veszi észre, hogy mennyivel érdekesebb és csodálatosabb az a környezet, amely körülöleli. A cseh A világ, ami körülveszben pedig egy lány egész nap egy játékot játszik a telefonján, ügyet sem vet a nagypapájára, de egy hatalmas vihar kizökkenti őt, megérzi, hogy az esőcseppek hangja sokkal igazibb a valóságban és újra tud kapcsolódni a nagypapához. Az orosz Egy hófehér nap című film varázslatos világot tár elénk, kortól függetlenül mindannyian belemerülünk a Yuri Norstein világát megidéző rajzanimációba, ahol gyermeki szemmel csodálkozhatunk rá a világ apró, egyszerű, hétköznapi történéseire.

Cipők és paták

A Primanima állandó programja a tizenéveseknek szóló PrimaTeen versenyprogram is, amelynek kurátora Bartal Dóra animációs és filmes szakíró. A szekció összeállításában idén is fontos szerepe volt annak, hogy a filmek köztes nyelvet nyújtsanak a serdülők és az őket körülvevő társadalom között. A filmek olyan kérdésköröket érintenek a szekcióban, melyek a kamaszok mindennapi gondolatait foglalkoztatják, mint a barátság, a másikhoz való kapcsolódás, a bántalmazás, a krízishelyzetek megélése. Mind-mind olyan témák, melyekről nem könnyű beszélgetni, ugyanakkor elengedhetetlen a róluk való közös gondolkodás.

A gyerekfilmeket és a PrimaTeen programját Herczeg Zsófi animációs szakíró, oktató, Fábián Noémi képzőművész, oktató, valamint Bindics Gábor kultúraszervező fogja zsűrizni. A gyerekekből álló PrimaKids zsűri tagjai idén a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola diákjai lesznek, akik maguk is járatosak már az animációs filmkészítésben.

A teljes program megtalálható a fesztivál oldalán