Rovinjban rendezték meg október 23-26. között a ISFMF nmzetközi filmzenék seregszemléjét. Az idén benevezett 400 filmzene közül a szakmai zsűri hat alkotást terjesztett fel a legjobb komponált filmzenét illető Crystal Pine díjra a játékfilm kategóriában.

Pacsay Attila nemzetközileg jegyzett zeneszerző kezdetben animációs filmekhez írt zenét, többek között az Oscar-jelölt Maestro című magyar alkotáshoz. Első amerikai mozifilm felkérést, a Six Dance Lessons in Six Weeks (Hat hét, hat tánc) című film zenéjét és betétdalait, 2013-ban kapta meg. Pacsay Kertész Mihály korai némafilmjéhez, A tolonc-hoz egy évszázaddal a film elkészültét követően új zenei kíséretet komponált 2014-ben. Legutóbbi munkái közé tartozik Gárdos Péter Hajnali láz (2015) és Edelényi JutalomJáték című filmjéhez írt zene. 

JutalomJáték

A csütörtöktől a hazai mozikban is látható JutalomJáték főszereplője Brian Cox Emmy-díjas legendás skót színész és az ígéretes fiatal tehetség Coco König magyar-osztrák színésznő. Az Edelényi János rendezésében Filmalap támogatással készült életigenlő vígjáték egy színésznőnek készülő fiatal lány és az egykor ünnepelt színész, Sir Michael Gifford találkozásának történetét meséli el. Dorottya álma, hogy felvegyék a Királyi Színiakadémiára, ezért elvállalja a beteg öreg színész ápolását, és titokban abban bízik, hogy a színészet fortélyait és a szép angol kiejtést is elsajátítja betegápolás közben. A kritikánk itt olvasható.

Andrasev Nadja alkotása, A nyalintás nesze nyerte a diplomafilmek nagydíját a dél-koreai Pucshonban a napokban véget ért 18. alkalommal megrendezett nemzetközi animációs filmfesztiválon. A 9 perces digitális rajzanimáció a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén készült a Filmalap támogatásával. A májusi cannes-i fesztiválon is díjazott magyar alkotás főszereplője nagy gonddal ápolja különleges növényeit, miközben nap mint nap figyeli őt a szomszédasszony macskája. Perverz játékuk egészen addig fajul, amíg egy nap a macska eltűnik. A következő tavasszal különös vendég érkezik látogatóba.. A filmet mi is Cannes-ban láttuk legelőször, itt írtunk róla.

A nyalintás nesze

Andrasev Nadja 2015-ben végzett a MOME Anim mesterképzésében, majd az Animation Sans Frontiéres (ASF) nemzetközi animációs workshop résztvevője volt, jelenleg következő filmtervét készíti elő, miközben animációs filmek gyártásvezetőjeként dolgozik. A nyalintás nesze a magyar filmkritikusoktól és a Mediawave fesztivál zsűrijétől is megkapta a legjobb magyar animációs film díját, majd a rangos zágrábi Animafest elismerő oklevelét, és augusztusban első díjat nyert az animációk között a belgrádi diplomafilm fesztiválon.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap