Ötödik alkalommal települ ki egy izgalmas animációs közeg Budaörsre, ahol október 19. és 22. között minden ekörül forog: nemzetközi verseny, panoráma szekció, egészestés különlegességek, a Visegrád Animációs Fórum vetítése, gyerekfilmek külön versenye, animációs játszóház, és stop trükkös workshop is elindult két napja egy díjnyertes szerb animátorral. A Visegrad Animációs Fórum az egyik legfontosabb animációs platformja a visegrádi országoknak – Csehország, Lengyelország, Magyarország, és Szlovákia, amelyek kiegészülnek Szlovéniával, Horvátországgal és Romániával. A Primanima idén először fogadja be ezt a különleges szakmai találkozót, ahol meghirdetik a nemzetközi pitchfórumot, és a VAF Fiatal tehetségek válogatását is levetítik.

A következő négy napban pótolható az utóbbi év összes magyar animációs sikerfilmje: többek közt látható Bucsi Rékától a LOVE, Andrasev Nadjától A nyalintás nesze, Tóth Luca Superbiája, Dell'Edera Dávid Balkon, és Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című kisfilmje is.

A versenyszekciókban magyar és nemzetközi filmek is szerepelnek, köztük első-, diák- és diplomafilmekkel. A ma induló egyes számú versenyblokkot Alicja Jasina Egyszer volt, hol nem vonal című animációja nyitja, amiben egy magányos férfi rátalál az igaz szerelemre, őt követi László Márk Mi az animáció? című, mindössze 41 másodperces rövidfilmje. Az Iktsuarpok Rachael Olga Lloyd készítésében egy magányos jeti és egy madár törékeny kapcsolatát meséli el gyönyörű stop trükkös technikával, utána a MOME animáció szakának hallgatója, Molnár Eszter mutatja be a A varázsgolyó című kisfilmjét.

Kopasz Milán: Beyond / Primanima

Silja Ke által rendezett Körtét, Yan Dan Wong és Jennifer Zheng Vakrajz című animációja követi, majd ismét egy magyar film, a Beyond következik Kopasz Milántól. A film óriási sikereket ért el az elmúlt évben: több mint 30 fesztiválon szerepelt, ebből ötször díjazták, legutoljára két nappal ezelőtt az Osakában megrendezett International Students Creative Award (ISCA) versenyéről hozta haza az első díjat. Ezután Bogyó Péter Kötődés című kisfilmje következik, majd Marko Djeska Kísértetvárosában, egy kihalt település utolsó élő lakója küzd meg a mindennapi rutinnal, miközben a falon kívül harcok dúlnak.

Pethő Zsófia Cakó Kacák című 43 másodperces kisfilmje költői módon magyarázza el az animáció lényegét, Agnieszka Waszczeniuk diplomafilmje, Az örökkévalóság nyomai pedig kávézacc animálásával mutat be egy elmúlás-történetet. Sárkány Vivienn Vízköpője “egy ember, egy bálna, egy rövid álmodozás”, Irina Rubina Jazz Orgiája a századeleji absztrakt filmeket idézi meg, pontok, vonalak és formák táncával, Anushka Kishani Naanayakkara Egy szerelem története című kisfilmje pedig két különös lény kapcsolatáról mesél, akik egy színes világot szőnek maguk köré. 

A mai második versenyblokkot Hanka Nováková Határvonalak című diplomafilmje nyitja meg, egy animált metafora a problémák felismeréséről és kezeléséről, őt követi a Hozd vissza! Denis Voronin rendezésében. Kotschy Péter és Nemes Barna 56 című kisfilmje után, A távolban egy magányos férfi kalandjait mutatja be a háza tetején, Florian Glorig rendezésében, míg Molnár Ádám Hungarocellfocijáról sajnos nem tudtunk meg semmit, de a címe nagyon ígéretesen hangzik. Joana Silva Citromfa című kisfilmje egy kihalt házban növő fa köré építi a történetét, az orosz származású Dina Velikovskaya Egy anyáról mesél, Josh Saunders Agár című filmje pedig csodaszép kézzel rajzolt animációval mutatja be a főhőst és problémás kutyáját.

Bárány Dániel: Házibuli

Martin Podolec animált zenei dokumentumfilmjét, A kedves óriás-t a bemutatott főhős narrálja, aki slam-poetry művészként tört ki a bizonytalanságából. Bárány Dániel Házibuli című filmjét, már a Friss Hús rövidfilmfesztiválon is imádtuk, jó lesz újranézni a néhány perces, vad buliból groteszk orgiává átcsapó történetet. Simon Schnellmann egy 5 jelenetből álló, fekete-fehér szkeccsfilmen mutatja be Az élet nehéz-ségeit, Diyala Muir Buli másnapján című kisfilmje, pedig mintha csak Bárány Dániel munkájára reagálna. A második blokk zárófilmjeként Silvain Monney Határok című filmjében a főhős feszegeti saját formájának korlátait, Jan Saska Happy end-jében pedig egy csapata vadász, egy traktorvezető, egy diszkótáncos és egy hulla néznek szembe a boldog befejezéssel.

A többi blokkról és a további programokról részletesen a Primanima hivatalos oldalán lehet olvasni, a fesztivált október 18. és 22. között rendezik meg Budaörsön, három helyszínen: a Jókai Mór Művelődési Központban, a BABTér - Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Térben, és a Zichy Majorban.

Borítókép: Kántos Péter - Ujj a ravaszon (Rövidfilmek Verseny 3.)