Elismerést kapnak a szinkronizálás folyamatában kimagasló teljesítményt nyújtott stúdiók, szinkronrendezők, gyártásvezetők, vágók, hangmérnökök, dramaturgok is. A Szinkronikum díjat 11 kategóriában 22 alkotónak ítélnek oda.

Az idei produkciók mellett a SzíDoSZ-Szinkron Alapszervezet kuratóriuma értékeli az idegen nyelvű filmek és televíziós sorozatok magyar tolmácsolásában kiemelkedő teljesítményt nyújtott színészek életművét is. A díjazottak nevét péntek késő este ismertetik.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) szerint idén növekedtek a szinkronizálás után kifizetett jogdíjak. Az EJI idén októberben nyolc televíziós csatornán (M2, M3, Duna TV, RTL Klub, TV2, Story 4 (TV4), HBO, FILM+) játszott filmek alapulvételével felosztja – a szinkron teljesítményeket is magában foglaló - idei audiovizuális jogdíjakat. Ez több tízezer elsősorban magyar, valamint külföldi előadóművészt érint és előreláthatóan mintegy 250 millió forint összegű lesz. Az EJI előzetes értékelése szerint a tavalyi kifizetéshez képest több mint 20 százalékkal több jogdíjat fog az érintettek számlájára utalni.

Ugyancsak részesülnek a szinkronszínészek a televíziós ismétlési jogdíjak felosztásából. Ezeket a jogdíjakat jelenleg két televízió az MTVA és a Comedy Central fizeti meg Magyarországon, a jogdíjfelosztás során 300 millió forintot meghaladó jogdíj kerül kifizetésre.

Forrás: SzíDoSZ-Szinkron Alapszervezet