A Lumiere Filmiskolában a filmszakma iránt érdeklődők a forgatókönyvírói, new media, rendezői, operatőri, vágó, scripter, rendezőasszisztens, segédoperatőri és vágóasszisztens szakok közül választhatnak. Idén szeptembertől már együtt tanulhatnak a legfontosabb alkotói területek diákjai, a forgatókönyvírók, rendezők, operatőrök és vágók. Így már a kezdetektől, az iskolai keretek között megtapasztalják mit jelent csapatban, stábban dolgozni, megismerhetik a közös alkotás örömét, és egyben a közös felelősséget is.

A forgatókönyvíró osztályt Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, forgatókönyvíró, filmrendező, a rendezői mesterség képzést Mátyássy Áron, Balázs Béla-díjas rendező, forgatókönyvíró, az Aranyélet című sorozat rendezője és Petrányi Viktória producer, a Proton Cinema alapítója, Mundruczó Kornél állandó munkatársa, az ACE elnökségi tagja közösen vezetik.

Az operatőri mesterség alapjai osztály elindításával először valósul meg, hogy a magyar operatőr iskola három generációja Kardos Sándor, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operaratőr, Jeles András, Bereményi Géza és Gothár Péter munkatársa, Medvigy Gábor, Balázs Béla-díjas, érdemes művész, operatőr, (Tarr Béla, Makk Károly és Jeles András alkotótársa és Fillenz Ádám), Balázs Béla-díjas operatőr, számos hazai és nemzetközi játékfilm, valamint Kocsis Ágnes (Orosz Dénes és Kenyeres Bálint operatőre), együtt indítanak osztályt.

A leendő vágókat – többek között – olyan elismert szakemberek képzik majd, mint Hargittai László (Almási Tamás és Szász Attila állandó munkatársa), Kovács Zoltán, aki több mint 30 magyar játékfilm és sorozat vágója, Czakó Judit (Dyga Zsombor, Ujj Mészáros Károly, Pálfi György, Bollók Csaba munkatársa), Duszka Péter, Kovács István Ostrom című, az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díját elnyert filmjének vágója, és Szalai Károly, az Enyedi Ildikó által rendezett, Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről vágója.

A New Media osztályt Kálmán Olga vezeti, és szintén ezen a szakon tanít Vágvölgyi B. András, a Magyar Narancs alapító főszerkesztője és Katz Dávid, a 24.hu videós újságírója; a filmkészítési alapismereteket pedig – többek között – Salamon András, a Lumiere Filmiskola egyik alapítója oktatja.

Azok a diákok, akik a szeptemberben induló képzéseken sikeresen elvégzik a forgatókönyvíró, rendező, operatőr, vagy vágó szakot, közösen készített vizsgafilmjeiket 2020 őszén, egy tengeren túli fesztiválon mutathatják be. A Fesztivál jövő évi programját, így a végleges filmlistát magyar filmes szakemberekből álló előzsűri állítja össze, és sorolja be a különböző szekciókba.

A Lumiere Filmiskolát 2017-ben Salamon András alapította. Az iskolaalapító három filmes szakember: Incze Ágnes, Balázs Béla-díjas filmrendező, vágó, egyetemi oktató és producer, az Európai Filmakadémia tagja, Jávor Tamás, az Egyesült Államokban élő, magyar származású fotográfus, producer és Salamon András DLA, Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi oktató, az ELTE és az SZFE tanára.

Forrás: Lumiere Filmiskola