Nagyon örült és meglepődött az austini díjon Bognár Éva Katinka, aki azért küldte el a filmet Austinba, mert az AFF egy kifejezetten forgatókönyvírásra koncentráló esemény, és mivel ez a fő érdeklődési területe, ez a fesztivál különösen izgalmasnak tűnt számára. A több mint húsz éve alapított Austini Filmfesztivál azzal emelkedik ki a többi közül, hogy elsősorban a forgatókönyvírókat díjazza, azokat a művészeket, akik a filmes nyelvet használják egy történet elmesélésére.

A digitális rajzanimációs technikával készült Hugo Bumfeldt Bognár Éva Katinka MOME Animáció-szakán készült diplomafilmje, amely májusban az oberhauseni nemzetközi rövidfilmfesztiválon a gyerek és ifjúsági film kategóriában már elnyerte a gyerekzsűri díját, az írországi Killarneyben vasárnap véget ért, rövidfilmeknek szentelt Kerry Filmfesztiválon pedig a legjobb animáció díját kapta meg. A legjobb rövid animációért járó, szintén a múlt héten odaítélt austini elismerés egyúttal az Oscar-díjra is kvalifikálja a filmet, de már csak a jövő évi mezőnybe kerülhet be, mert az idei rövidfilmes Oscar-nevezések már lezárultak.

A szervezőktől kapott visszajelzés szerint a fesztivál zsűrijének nagyon tetszett és eredetinek tartotta az ötletet. A Hugo Bumfeldt történetében egy földönkívüli kisfiú egy Földről elrabolt könnyűbúvárt kap ajándékba és háziállatként tartja. A nézőpontváltás miatt többféleképpen is értelmezhető a történet: a kisfiú szempontjából és a búvár szempontjából is. Az alkotás így fekete komédiaként és kedves gyerekfilmként is működik, ezért fordulhat elő, hogy számos különböző tematikájú filmfesztivál is meghívja programjába. A rendező elmondása szerint hamarosan egy brüsszeli gyerekfilmes fesztiválon is szerepel, Spanyolországban pedig egy fantasztikus filmekkel foglalkozó fesztiválon vetítik.

Bognár Éva Katinka további terveivel kapcsolatban megemlítette, hogy elsősorban a groteszk és érzelmes történetek kötik le, amelyekben megjelenik egyfajta kettősség. Ezért dolgozik gyerekfilmekben, saját fejlesztésű gyereksorozat-projektjei is vannak, valamint a MOMÉ-n készülő Kortárs gyerekversek és dalok című sorozatban is rendez. Emellett Kreif Zsuzsával, a Limbo Limbo Travel egyik rendezőjével egy felnőtt közönségnek szánt egészestés animációs filmet fejlesztenek, amely szüfrazsettekről szól.

A Hugo Bumfeldt forgatókönyvírója és rendezője Bognár Éva Katinka, animációján Bera Nándor, Bárdos Attila, Horváth-Molnár Panna, Koska Zoltán és Farkas Júlia dolgozott, a vágó Czakó Judit volt, a zenéjét Buttinger Gergely szerezte, a hangért pedig Lukács Péter Benjamin felelt.

Forrás: MTI