A Motorosok, az elsőfilmes Dominik Mencej alkotása 1999 tavaszán játszódik. Két barát egy eldugott faluból útnak indul mopeddel. Útjuk során a nemrég függetlenné vált Szlovénián és Horvátországon keresztül csatlakozik hozzájuk egy titokzatos, szökésben levő fiatal lány és egy idős motoros. A személyes értékek kerülnek mérlegre, a szabad akarat megkérdőjeleződik. „A film a reményről, a személyes meggyőződésről és a szabadság eszméjéről szól, de a középpontjában a változás áll – egy olyan lehetőség, amely mindannyiunkban megvan" – nyilatkozta a rendező. A filmet Screen Daily szerzője, Neil Young, a Szelíd motorosokkal, Monte Hellman Kétsávos országút című filmjével és Gus Van Sant Otthonom, Idaho című alkotásával rokonítja. Szelíd, érett és csendesen virtuóz alkotásnak tartja, az elmúlt fél évtized legjobb játékfilmes debütálásának.

Marko Šantić horvát-szlovén rendező Ébressz fel című filmjében Rok a kórházban ébred, ahová egy baleset utáni eszméletvesztés miatt került. Csak a szülővárosára és a régi otthonára emlékszik, ezért hazamegy, ahol viszont nem látják szívesen. Lassan kezdenek összeállni az emlékek mozaikjai, és Rok rájön, milyen problémás volt a múltja.

A Cinedays-en és a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál a legjobb rendező díját, a Szlovén Filmfesztiválon három díjat – köztük a legjobb filmét – elnyert A zenekar Szlovénia 2024-es Oscar-nevezettje. A film Miloš Forman Tűz van, babám című klasszikusát és Ulrich Seidl fanyar humorát is megidézi. Egy szlovén fúvószenekar egy osztrák kisvárosba utazik egy zenei fesztiválra. Párhuzamos egyéni történetek mentén a két nemzet habitusa közti különbség is plasztikusan kirajzolódik. Matevž Luzar így vall filmjéről:”A zenekar az eddigi legszemélyesebb munkám. Az évek során különböző turnékon utaztam a zenekarral, mivel a feleségem is zenész. Mindig is lenyűgözött, ahogy mindenki elfelejti a mindennapi gondjait, és csak szórakozik. Ami ezeken a turnékon történik, az örökre titok marad, és utólag nem foglalkoznak vele.”

A Szlovén Filmnapokat a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.

Forrás: Szlovén Filmnapok
Címlapkép: Slovenian Film Guide