2020. január 27. és február 2. között a Cinema City Aréna moziban hatodik alkalommal rendezik meg BIDF-et, a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi ünnepét és versenyét.

A BIDF ismét elhozza azokat a különleges, díjnyertes, köztük 11 Oscarra nevezett, valamint Sundance, Európa, IDFA,-díjas,  és egyéb nagy hírű fesztiválok díjaira is jelölt alkotásokat, melyeket Magyarországon először láthatnak az emberi sorsok, valódi élettörténetek, társadalmi kérdések iránt nyitott nézők. A fesztivált Ljubomir Stefanov Honeyland című dokumentumfilmje nyitja egy kis észak-macedóni falu méhész asszonyáról, akit alázatos tisztaságáért és elhivatottságáért a természet királynővé koronáz.

A filmes világ, a művészeti élet, a sajtó elismert szereplőiből álló rangos magyar és nemzetközi zsűri, valamint diák- és nyugdíjas zsűri dönt a pénzdíjakról, hat kategóriában:

  • Harc a szabadságodért
  • Harc az identitásodért
  • Harc a gyermekedért
  • Harc az álmaidért
  • Fiatal filmesek rövidfilm versenye
  • Magyar verseny

Németh Dénes: Cryene Donovan 

A Magyar versenyben hat film szerepel: Tóth Péter Pál Tiszta mozdulatok című filmje, Németh Dénestől a Cryene Donovan, Ugron Réka Fiam, Julian című munkája, Dobray György Ketten című filmje, Ócsai Dorottyától a Teljes szívvel és Kis Annától a Csak a családról ne! című dokumentumfilm lesz látható.

A filmek vetítése után a közönség találkozhat a meghívott alkotókkal is, így az élmények egyszerre személyes és közös átélése, átbeszélése révén valódi fesztiválközönséggé válik. Akik nem akarnak lemaradni vagy szívesen ajándékoznának ismerőseiknek karácsonyra fesztiválélményt, azoknak már most lehetőségük van elővételben jegyeket, bérletet vásárolni a BIDF és Cinema City Aréna weboldalán, valamint a moziban.

A vetített filmekről: A kreatív dokumentumfilmek rólunk szólnak és közel vannak hozzánk, a meztelen valóságot mesélik el. Szórakoztatnak, megérintenek és gondolkodóba ejtenek. A 2020 – as BIDF versenyfilmjei ismét átütőek, egyediek, művészi megfogalmazásban tabukat döntögetnek. További információ a fesztivál hivatalos oldalán és a Facebookon olvasható.

Forrás: BIDF