A DunaDOCK MasterClass 2019-ben is izgalmas vetítésekkel és az alkotókkal folytatott beszélgetésekkel várja a dokumentumfilmek iránt érdeklődő közönséget. A két napos rendezvényt a budapest Kino mozi fogadta be, a részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött, amelyet ezen az email-címen lehet megejteni.

December 12-én a Colectív című dokumentumfilmet vetítik, amely egy kigyulladt bukaresti szórakozóhely tragédiáját eleveníti fel. 37-en a tűzeset utáni hetekben haltak meg a nem megfelelő kórházi kezelés következtében. A film után a Colectív két producere tart mesterkurzust.

December 13-án előbb Dér Asia és Haragonics Sára avat be készülő dokumentilmjük fejlesztésébe. Az Egy nő történeté-ben Nóra és Virág küzdelmét ismerhetjük majd meg, akik az örökbefogadott roma kislányukkal küzdenek azért, hogy igazi család lehessenek az egyre radikalizálódó Magyarországon. A filmterv elnyerte a Sundance Institute Post Production Grant 2019 díját.Ugyanezen a napon lesz látható Az Arany Hajnal lányai című nörvég doku, amely a címbéli görög radikális jobboldali párt romlottságát mutatja be. A szervezet prominens tagjai közül többen már börtönben ülnek, de a hozzátartozóik tovább terjesztik az ideológiát. Az interjúkban visszafogottan nyilatkoznak, de a szünetekben - amikor a rendező titokban bekapcsolva hagyta a kamerát - már a valódi arcukat mutatják. A vetítés után a film vágójával, Anders Teigennel lesz mesterkurzus.

A részletes program:

December 12.:

18:00-22:00 - Colectív (2019, Luxemburg, r.: Alexander Nanau) angol és magyar felirattal
                      - mesterkutzus a film producereivel, Bianca Oana-val és Hanka Kastelicova-val.

December 13.:

16:00-17:30 - mesterkurzus Dér Asia és Haragonics Sára rendezőkkel készülő dokumentumfilmjük
                        (Egy nő története) fejlesztésének fázisairól

18:00-22:00 - Az Arany Hajnal lányai / Golden Dawn Girls (2017, Norvégia, r.: Håvard Bustnes)
                        angol és magyar felirattal
                      - mesterkurzus a film vágójával, Anders Teigen-nel