Nemrég szedtük össze a 2022-es hazai filmbemutatókat, de tovább nő az idén mozikba kerülő filmek száma. Idén várható Pólik József Balcsillag című filmje is, mely egy mindentől elzárt városban játszódik, ahol megállt az élet. Az utcán halottak hevernek, a boltokat kifosztották, katonák járőröznek mindenhol. Szinte mindenki elmenekült a városból, csak néhányan maradtak. Többek közt a film főhőse, egy fiatal fiú, akinek anyját egy olyan rejtélyes betegség támadta meg, amire nincs orvosság. Az évekkel korábban lelépett apa egy nap visszatér, ez az esemény pedig mindent megváltoztat.

A rendező a Filmhunak elárulta, hogy a Balcsillag pikareszk, egy utazásfilm: "a főhős sok helyre eljut a városban, sokféle emberrel találkozik: olyan helyzetbe keveredik, amelyekre nincs és nem is lehet felkészülve. Hiszen még szinte gyerek. Naiv, ártatlan. A történet bizonyos értelemben az ártatlanság elvesztéséről szól. Ennek ellenére nem akartam pesszimista filmet forgatni, nem is lesz az. A Balcsillag a jó melletti kitartás embert próbáló, veszteséggel járó nehézségeiről szól majd." Hozzáteszi, hogy bár szerzői film, felbukkannak benne a bosszúfilm, a melodráma és a sci-fi elemei is."Olyan forgatókönyvet akartam írni, amely a forgatókönyvírás klasszikus szabályait követve három felvonásból áll, és egyfajta fejlődés-, pontosabban felnövéstörténet." – pontosította.

Pólik József

A film forgatása Debrecenben és a környékén zajlott még 2020-21-ben, a járvány miatt pedig nem tudtak folyamatosan dolgozni. A rendező eredetileg egy horrorfilmet szeretett volna készíteni Lidérc címmel, de a pandémia miatt úgy döntött, hogy inkább arra szeretne reflektálni. A Balcsillag forgatókönyve néhány hét alatt készült el.

A rendező újra együtt dolgozott a 2017-ben bemutatott Életem legrosszabb napja című filmjének stábjával, a szereplők közt visszatér például Gelányi Imre, Sőreghy Ágnes és Nyitrai Illés, mellettük pedig feltűnik Bacsó Tünde, Tokaji Csaba, Vranyecz Artúr, Mester István is. A főszereplőt Veress György játssza, aki idén érettségizett a debreceni Ady Endre Gimnáziumban, mellette a Kárpátalján született Szántó Györgyi látható, aki a rendező tanítványa volt a Debreceni Egyetemen.

A forgatás 2021 végén fejeződött be, jelenleg a fényelés zajlik, februárban pedig a hangstúdióban kezdődik a zörejezés és az utószinkron. A bemutatóról annyit tudni, hogy 2022. őszn várható, de a rendező a nyárban is bizakodik.  "Szeretném, ha a film több moziba eljutna, mint az előző. A film plakátja már elkészült, ami jól érzékelteti, milyen hangulatú filmre számíthat a közönség."