Ember maradj: Ákos címmel a Filmintézet 228,515 millió forintos támogatásával, Kriskó László (Aranybulla) forgatókönyvéből és rendezésében készül dokumentumfilm Ákosról. Az alkotók célja, hogy a színpadról és a képernyőkről ismert előadóművésszel együtt az embert is bemutassák. A portréfilm részben fikciós visszatekintés lesz, megjelenítve Ákos gyermekkorát, fiatalságát a rendszerváltás Magyarországán és első átütő sikereit is, de középpontjában Ákos szólókarrierje áll. A tervek szerint 2025 tavaszán látható portréfilm producere Hábermann Jenő.

Egész estés dokumentumfilm mutatja be a DAC, Dunaszerdahely 1904-ben alapított sportegyesülete jelenségen keresztül, hogy mit jelent ma felvidéki magyarnak lenni, mit jelent a Felföldön élőknek egy magyar focicsapat. A DAC címmel készülő alkotás gyártását 254,427 millió forinttal támogatja a Filmintézet. Klasszikus dokumentumfilmes eszközökkel keresik a válaszokat a film alkotói arra, hogy az átlagos sportélményen túl mit jelent magyar csapatnak szurkolni egy olyan országban, ahol a magyarok kisebbségben élnek. A Dunaszerdahelyen forgó alkotás szurkolók megszólaltatásával, személyes történeteken keresztül ismerhetik meg a nézők a DAC jelentőségét a film révén. A film forgatása tavasszal kezdődik és várhatóan az év végén lesz látható, rendezője Tősér Ádám (Blokád), producere Lajos Tamás.

DAC - Slovan Bratislava mérkőzés 2023. május 7-én / Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az Erdő című cseh-szlovák-magyar-lett koprodukciós filmdráma gyártását 70 millió forinttal támogatja a Filmintézet. A Petr Kazda és Tomás Weinreb rendezésében készülő mozifilm történetének kiindulópontja egy szélsőséges időjárás okozta krízishelyzet, mely jelenünk egyre gyakrabban megjelenő kihívása.

Egy fűrésztelepet működtető család békés életét felborítja az erdőjükre lecsapó tornádó és a természeti csapás utáni gondokat kihasználó kétes üzlet megkötése, mely mind a fűrésztelep fennmaradását, mind a négytagú család nyugalmát ellehetetleníti. A Filmfabriq gyártásában Osváth Gábor és Zachar Balázs producerek irányításával készülő film forgatása a tervek szerint ősszel lesz Csehországban és Szlovákiában magyar hangmérnök csapat, vágó és utómunka szakemberek részvételével.

Az Erdő vezető producere a cseh Tomas Hruby, aki többek között az Agnieszka Holland által rendezett, Jan Palachról szóló Olthatatlan című minisorozatot is jegyzi. A koprodukció közel 1,6 millió eurós összköltségvetéssel készül és a tervek szerint 2025-ben lesz látható.

Forrás: NFI / Címlapkép: Kovács Ákos / Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd