A cikkben két rendező, Haragonics Sára és Kőrösi Máté mesél a forgatásról, az egyetem egykori és jelenlegi hallgatója: Kőrösi Máté idén végzett, Haragonics Sára pedig doktori hallgató. Haragonics elmondása szerint már az első fórumokon ott voltak, de augusztus 31-e után indult el az intenzívebb forgatás. Tíz fős csapatban dolgoznak, minden fontos eseményen jelen van valaki egy kamerával, és rögzíti az eseményeket.  

Kőrösi Máté szerint az elején még tervben volt az, hogy kiemeljenek a történetből egy-két karaktert, de rájöttek, hogy ebben a helyzetben a közösség játssza a főszerepet. Az alkotás a benti működéssel együtt bázisdemokratikus alapokon zajlik, ez illeszkedik számukra a legjobban az egyetemfoglalás szellemiségéhez.

Eddig körülbelül száz órányi anyagot vettek fel, és annak ellenére is folytatódik a munka, hogy a diákok időközben elhagyták az egyetem Vas utcai épületét. A tüntetések mellett a zárt fórumokon, a munkacsoportok alakulásánál, és az egyetemfoglaló diákok mindennapjaiban is részt vettek, olyan helyeken is, ahova a média egyetlen képviselője se juthatott be. A cikk szerzője az utómunkára is rákérdezett, így az is kiderült, hogy a vágás is “demokratikus alapon” zajlik. A történetben ők maguk, a film készítői is megjelennek, néha kamerával a kezükben tesznek fel kérdést a fórumokon. Mivel ők a dokumentumfilmes munkacsoport tagjaiként vannak jelen, ennek mentén lavíroznak az aktív részvétel és a forgatás feladatai között. 

Kőrösi Máté jelenleg Dívák című első egészestés dokumentumfilmjén dolgozik, Haragonics Sára pedig a Dér Asiával közösen készített Anyáim történetével járja a fesztiválokat

Forrás: Magyar Narancs