Európa legfontosabb filmfesztiváljai közül a velencei és a szarajevói filmfesztivált is megtartják a következő hónapokban, utóbbi versenyébe négy magyar alkotást is beválogattak. A 26. Szarajevó Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 14. és 21. között rendezik meg. A dokumentumfilmek versenyébe bejutott Dér Asia és Haragonics Sára Anyáim története című alkotása, és Oláh Judit dokumentumfilmje is, a Visszatérés Epipóba

Az Anyáim története Haragonics Sára és Dér Asia dokumentumfilmje, amelyet közel 5 éven keresztül forgattak. Főhősük Virág, volt parlamenti képviselő, aki miután kiszáll a politikából, zenész élettársával, Nórával készül örökbefogadni egy gyermeket. Két év várakozás után egy roma kislány érkezik az életükbe, de a rendezők tovább követik a család történetét, a szülővé válás nehézségeit, és az azonos neműeket ért támadások hatását is.

Visszatérés Epipóba

A Visszatérés Epipóba egy 80-as években üzemelő, háromhetes gyerektáborról szól, melynek lakói egy különleges világot teremtettek maguk köré, ez volt Epipó, ami messze repítette őket a hanyatló szocializmus világától. A gyerekeket mesébe illő szerepjátékok várták, még saját, titkos nyelvük is volt. A tábor vezetője a bűvkörébe vonta a rábízott gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és többeket érintő titkolt abúzus árnyékolta be. Oláh Judit, a film rendezője maga is egy volt a táborozó gyerekek közül, több volt ottani társával közösen, a kamerák előtt néznek szembe a múlttal.

Mindkét dokumentumfilm az HBO forgalmazásában lesz látható a közeljövőben.

Pá kis panelom!

A diákfilmes versenyben szerepel Darabos Éva Pá kis panelom! című animációs filmje, amiről a napokban személyesen is beszélgettünk a film rendezőjével. Éva saját búcsúját örökítette meg a lakóteleptől a MOME Anim-on készült diplomafilmjében, amiben keserédes nosztalgiával gondol vissza a panel szürreális alakjaira és hangulatára. 

Baranyi Benő Anja című kisfilmje egy igaz történetet dolgoz fel. Egy magyarországi vidéki kórház szülészetén tölti szakmai gyakorlatát Levente (Major Erik), a fiatal orvostanhallgató. Az egyik frissen szült cigány nő esete kapcsán meginog bizalma tanára, Kovács professzor iránt. A film hazai bemutatója a 7. Friss Húson lesz, amit szeptember 10. és 16. között rendeznek meg. Baranyi Benő Zanox - Kockázatok és mellékhatások című kisrealista sci-fi nagyjátékfilmterve az idei Inkubátor egyik nyertese lett.

A filmek saját kategóriájukon belül mind esélyesek a Heart of Sarajevo díjára, illetve a dokumentumfilmek a Human Rights Awardot és a zsűri különdíját is elnyerhetik. 

Forrás: Sarajevo Film Festival / Borítókép: Anyáim története