A Vakondok dokumentumfilm-sorozat 5. része az mutatja be, hogyan indították el a 80-as években tizenévesek a magyarországi otthoni számítástechnikai forradalmat a nyugatról illegálisan bejuttatott videójátékokkal, és hogyan alakult ki ebből idehaza a demoscene-nek nevezett számítógépes művészeti szubkultúra.

Ezen a vonalon haladva olyan kapcsolódó témák is szóba kerülnek, mint a lemezújságok és az első nyomtatott magyar játékmagazinok megszületése, a scene-ben tevékenykedő fiatalok által feltört telefonkártyák és telefonhálózatok, vagy épp a piacon ezrével árult másolt videójáték-kazetták és lemezek. És persze a legendás Csoki klub sem maradhat ki. A 2,5 órás filmben 57 megszólaló meséli el hogyan is robbant be Magyarországon a becsempészett Commodore 64-eknek köszönhetően az otthoni számítástechnika.


A filmforgatás 2019-ben egy sikeres Indiegogo kampány után kezdődött el, és a gyártási folyamat 3 évig tartott. Korábban a Vakondok sorozaton belül készült már film a magyar videójáték-fejlesztés hőskoráról, és a demoscene jelenkori helyzetéről is. Ezek, és további két rész ingyen megtekinthető online.

A Stamps Back mozipremierje 2022. december 12-én lesz Budapesten a Lurdy moziban. Jegyek online kaphatók.

Debrecenben 2022. december 14-én láthatják az érdeklődök, ahol a vetítés után a film rendezőjével, Matusik Szilárddal is lesz egy beszélgetés. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Forrás: Vakondok