Június 16-tól vetítik a közösségi filmforgalmazással foglalkozó magyarhangya legújabb, Mapplethorpe: Look at the Pictures című dokumentumfilmjét, Fenton Bailey és Randy Barbato rendezésében. Az izgalmas portré a huszadik század egyik legellentmondásosabb fotóművészéről szól, amelyben "Még a legsokkolóbb, letiltott képeket is eredetiben mutatjuk meg, pontosan úgy, ahogy a művész szerette volna” - nyilatkozták az alkotók.


A Mapplethorpe: Look at the Pictures az első hiteles, egész estés portréfilm Robert Mapplethorpe-ról, az 1989-ben AIDS-ben elhunyt amerikai fotóművészről. Mapplethorpe képeinél már csak élete volt megbotránkoztatóbb. Családtagjainak, barátainak és szeretőinek intim vallomásai mellett Mapplethorpe kendőzetlen őszinteséggel vall magáról és ellentmondásos világlátásáról az újonnan felfedezett interjúkon keresztül. A film kivételes portré egy művészről, aki merész látásmódjával képzőművészetté változtatta a kortárs fotográfiát, elindítva ezzel egy, a még mai napig tartó kulturális háborút.

A ritka, és ezelőtt sosem látott archív interjúknak és beszélgetéseknek köszönhetően, maga Mapplethorpe is megszólal a filmben, rajta kívül pedig minden olyan személy, aki kulcsfontosságú szerepet töltött be az életében. A fényképész leplezetlen őszinteséggel beszél az életéről, megbotránkoztató munkáiról és szerelmeiről. Az interjúkat és történeteket gazdagon kísérik a művész ikonikus és ritkán látott fotói.

Forrás: Magyarhangya

"Nem csak a saját, rövid karrierje során készült munkáiról akartunk filmet készíteni, hanem intenzív és egyedülálló személyiségéről is" nyilatkozták a rendezők a filmről, amely végigköveti művészi útját egészen a new yorki indulásától a felívelésig és a haláláig, amely 1989-ben következett be.

A film hazai bemutatója június 16-án lesz, a bemutató előtt szakmai beszélgetéseket és elővetítéseket is szerveznek.

Forrás: Magyarhangya