Filmhu: 2014 végén indítottátok útjára a Scope50 projektet, amiben 50 kiválasztott filmőrültnek nyílt lehetősége online megnézni és értékelni 10 magyar moziforgalmazásba nem került európai filmet. Miért döntöttetek úgy, hogy megismétlitek az akciót?

Magyarhangya: Az első 50 embert 2014 decemberében toboroztuk, és az első online filmfesztiválunk 2015. február végén ért véget a Magam ura című norvég film győzelmével. A filmet 2015. június 18-án mutattuk be masszív közösségi promóciót követően, amely aztán csaknem ötezer fizető nézőt hozott, így fenntarthatóvá téve az egész projektet. Mivel a Scope50 a fenntartható, minél kevesebb kockázattal járó európai művészfilm-megosztást tűzte a zászlajára, ezért természetes volt, hogy a következő etapban, a Scope100-ban is részt veszünk.

Filmhu: A pályázatok beérkezése után milyen szempontok alapján választottátok ki a 100 résztvevőt?

Magyarhangya: Körülbelül 250-en jelentkeztek zsűrinek, mi úgy próbáltuk őket megszűrni, hogy külön feladatot adtunk nekik: már moziban játszott művészfilmekről kértünk tőlük feedbacket, így aki legalább 2 filmről írt ajánlót, lazán be tudott kerülni a 100 fős zsűribe. A Scope50 tagokat is megkérdeztük, akarnak-e részt venni az új projektben és 36-an szívesen visszajöttek – nekik nem kellett tornáztatniuk magukat.

Filmhu: Az online filmfesztivál kínálata országonként eltérő volt, a magyarhangya csapata hogyan állította össze a filmeket zsűriző magyar ScopeKözönség számára a válogatást?

Magyarhangya: Próbáltuk a legtöbb díjnyertes, különleges filmet megszerezni, ami nagyrészt sikerült is. A Tribeca-győztes Bridgendről kellett csak lemondanunk, de arról is csak azért, mert a Cinemax hamarabb akarta műsorra tűzni, mintsem mi be tudtuk volna moziban mutatni. A cannes-i Critics Week győztesét (Paulina) is szerettük volna, ám a filmről hamar kiderült, hogy inkább argentin, mint francia, ezért búcsút kellett neki is mondani.     

Filmhu: Az online filmnézés mellett közös, beszélgetéssel egybekötött filmvetítéseket is tartottatok a ScopeKözönségnek. Ezek hogyan zajlottak?  

Magyarhangya: Ez már a Scope50 esetében is a legizgalmasabb része volt a projektnek. Tavaly minden közös filmvetítéshez más és más szakértőket hívtunk, hogy be tudjuk lőni a vetített film hazai esélyeit, idén Varró Attilát kértük fel, hogy segítsen a tíz film pozicionálásában. Ezek a workshopok rendkívül népszerűek voltak, a ScopeKözönség fele részt vett rajtuk. A Francia Intézet ingyen adta a vetítőjét, ahol fergeteges vitákat folytattunk Varró tanár úr vezényletével, amit aztán zárt Facebook-csoportban dagasztottunk tovább.

Filmhu: A Madárkák (Sparrows) című izlandi film nyerte a Scope100-at. Mint tapasztalt filmforgalmazók, elégedettek vagytok a nézők döntésével?

Magyarhangya: A Madárkák fölényesen nyerte a Scope100 projektet, 38 zsűritagnál lett az első. Egy gyönyörű film, univerzális üzenettel, amely a magyar fiataloknak is hordoz alapvető tanulságokat. Most azon dolgozunk, hogy a film vitathatatlan erényeit hogyan tudjuk legjobban kidomborítani, a célközönséget a leghatékonyabban becserkészni. Folyamatos brainstorming zajlik arról, milyen elővetítéseket rendezzünk a hivatalos premier előtt.

Filmhu: Mikor fog mozikba kerülni a film?    

Magyarhangya: A filmet április 21-én, az izlandi újév kezdetén szeretnénk műsorra tűzni.

Filmhu: És milyen fogadtatásra számítotok, hány nézőt tippeltek neki?   

Magyarhangya: A filmnek 3.500 fizető nézőt kell elérnie, ami nem könnyű feladat manapság, ám a szokásos magyarhangya rajongókon túl száz önkéntes is részt vesz a Madárkák hírének a terjesztésében, ezért optimisták vagyunk. A ScopeKözönség fele vidékről erősíti a csapatot és számítunk rájuk, hogy Budapesten kívül is teltházas vetítéseket tudjunk majd szervezni.

Filmhu: A többi résztvevő országhoz képest hogy teljesített a magyar ScopeKözönség?

Magyarhangya: A magyar ScopeKözönség egy fantasztikus társaság, sokan „családtagnak” számítanak, többjükkel évközben is konzultálunk más bemutatóink kapcsán. Hivatalosan nincs nekik több dolguk, mintsem kiválasztani a magyar nézők számára leginkább élvezhető filmet, ám időközben annyi plusz értéket tesznek hozzá a projekthez, hogy a kockázataink a minimálisra csökkennek. Tavaly Ausztriában hozta a helyi ScopeKözönség kényelmetlen helyzetbe az ottani forgalmazót: A Li'l Quinquin című három és fél órás vígjátékot nem sikerült tetemes veszteség nélkül forgalomba hozniuk.

Filmhu: Hogyan tervezitek a folytatást, szeretnétek megismételni a projektet?

Magyarhangya: Épp a napokban pályáztunk a harmadik etapra is, amely idén decemberre egy újabb filmfesztivált vetít előre...

Filmhu: Végezetül, milyen filmekre számíthat majd az idei közönség?

Magyarhangya: A Scope100 2016/2017-es kiadásának filmjeit most még nem lehet megjósolni. Mi már írjuk azoknak a kiemelkedő európai filmeknek a listáját, amelyre nem mozdulnak a hazai forgalmazók, de a végleges lista csak 2016 októberére fog letisztulni.

A Madárkákat április 21-én mutatják be a magyar mozikban.