„Hat-nyolc kiváló film született”

Csillag Ádám 1984-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán Fábri Zoltán osztályában. A játékfilmtől a dunai vízlépcső-ügyet bemutató, a rendszerváltáshoz szorosan kapcsolódó Dunaszaurusz készítésével fordult dokumetumfilmes irányba. A szabadúszó filmes eddig számos különböző témában több mint harminc alkotást készített, köztük a szemledíjas Szív utcát és Mostohák-at, valamint a Gyermekbénulás I-III. sorozatot, legutóbb, 2003-ban a Nincs kegyelem a földi pokolban című alkotásával három nő prostituálttá válását mutatta be.

A rendező Csukás Sándor operatőrrel, Moharos Attila rendezővel, Petrovszki Zoltán filmszerkesztővel, Pölöskey István filmszerkesztővel és Tamás Amaryllis újságíró-fotográfussal együtt a dokumentumfilmes előzsűri tagjaként válogatta a 38. Filmszemlére érkezett alkotásokat.

Egy visszatérő téma, '56
A Hazatérés a család felől közelít

„Nem érdemes jobb-rosszabb összehasonlítást tenni a mostani és az elmúlt évek dokumentumfilmes felhozatala között - véli Csillag Ádám. Az idén hat-nyolc rendkívül izgalmas, kiváló film került versenybe, több mint ahány díjat kioszthat majd a verseny-zsűri.” Az előzsűri elégedettségét jelzi, hogy kérésükre az eredetileg versenybe kerülő 30-as filmkontingenst 40-re kérték felemelni a Szemletanácsnál, amely ezt lehetővé tette. „Összesen 25-30 nagyon jól sikerült alkotás mellett még 10-15 bizonyult valamilyen szempontból figyelemre méltónak és került végül a versenybe, de az lett volna ideális, ha 50 filmet versenyeztethettünk volna.”

Hol a hazai dokus tévécsatorna?!/Kényes egyensúly

Az előzsűri három-három fős csoportban dolgozott, a beküldött 144 dokufilmet két részre osztva nézték meg, és első körben 30-at választottak a tagok. Mindkét csoport a maga listáján szereplőket mutatta meg a másiknak, és körülbelül 30 filmmel kapcsolatban egyértelmű volt, hogy azok ott lesznek a versenyben. A fennmaradó további tíz hely betöltését előzte meg vita.

Boronyák Rita, a tavalyi előzsűri tagjának egyik észrevétele volt a tavalyi dokukkal kapcsolatban , hogy sokuk erőteljesebb dramaturgiai eszközhasználatot kíván, sok a statikus, „beszélő fejes” munka, és ennek köszönhetően nem elég erősek. Csillag Ádám szerint is az alkotó használhat a filmes dramaturgia széles eszköztárából, de ezzel semmilyen mértékben sem avatkozhat bele a kamera előtt zajló eseményekbe. „Nem lehet kiváltója valaminek, ami nélküle soha nem jött volna létre. Az együtt lélegzés és az odafigyelés a legfontosabb rendezői elv.”

Zsinagógát vegyenek! Riportdoku a videó-újságírás módszerével

Évről évre visszatérő tárgyú filmek az 1956-ot, Erdély kérdését, a szegénységet, a hajléktalanságot, az etnikai problémákat vizsgáló dokumentumok, most is számosat láthatunk ezekből. Csillag Ádám szerint önmagában a téma természetesen nem elegendő, de ezek közt is akadnak figyelemre méltó darabok. Ugyanakkor a kiváló szakmai munka mellett a véletlen segítségére is szükség van, a megfelelő történet illetve személy megtalálására. „Idén érdemes odafigyelni azokra az alkotásokra, amelyek témája a rendező saját családja.”

A Szemletanács nemcsak a versenybe kerülő dokuk számát növelte meg, hanem lehetővé tette az előválogatáson kiesett alkotások megtekintését, mivel azok szinte semmilyen más fórumon nem tudnak bemutatkozni, pedig a technika elvileg lehetővé tenné az internetes vagy DVD-n történő elérést. „Ez az igazi dráma a dokumentumfilm-készítők számára.” A Duna Televízió és a Magyar Televízió nem tudja pótolni a hiányosságot. Csillag Ádám szerint a különböző természettudományos csatornák mellett indokolt lenne egy hazai, tematikus dokumentumfilm-csatorna működése is, mert ehhez széles választék áll rendelkezésre.