Elfogadta a Magyar Országgyűlés az Innovációs és Technológiai Minisztérium által benyújtott törvénytervezetet, amelynek hatályba lépésével a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi fentartásba kerül. Az egyetem alapítói és fenntartói jogait 2020. szeptember 1-jével veszi majd át az erre a célra létrehozandó vagyonkezelő alapítvány. A törvényt, melynek egy részé kétharmados többséget igényelt, két részletben, az igenek 69,2%-os arányával, majd az igenek 68,2%-os arányával fogadta el a parlament, írta meg az Index

"A felsőoktatásért felelős ITM az újabb, egyetemeken megvalósuló modellváltással arra törekszik, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát. Az intézmények az évtizedek óta változatlan működési modelljük megújításával sikeresebben lesznek képesek megfelelni az új kihívásoknak" -idézi az minisztérium közleményét az MTI. A szavazással egy időben az egyetem hallgatói az országház előtt énekelve tiltakoztak az átalakítás ellen.

Az egyetem jelenlegi és egykori hallgatói, oktatói az elmúlt hetekben több demonstrációt is tartottak a tervezet ellen, szerda óta pedig több mint kétszáz művész írta alá a nyílt levelet, amelyben arra kérték az Országgyűlést, hogy ne szavazzák meg a törvényt.

Békés keretek között átadni az indulatot

Június 21-én, vasárnap, délután négy órakor tüntetést tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épülete előtt. Az SZFE hallgatói a tervezett modellváltás ellen emeltek szót. Ha a törvénytervezetet elfogadja a parlament, az intézmény alapítványi formában működik tovább. A Filmhu is kint járt a demonstráción, egyetemi oktatót, jelenlegi és egykori hallgatót kérdeztünk a kialakult helyzetről, az SZFE rektorhelyettese is megszólalt. 

Forrás: MTI / Index / Borítókép: SZFE