Kilakoltatás sikerével zárult a hétvégén a szicíliai Catania-ban a KinEst Fest. Fazekas Máté Bence alkotása a zsűri különdíját és a közönség szavazás második helyezését is kiérdemelte.

A közép-európai filmeket szemléző rendezvény szakmai zsűrije a döntését azzal indokolta, hogy „a Kilakoltatásban, amelynek forgatókönyvét is az elsőfilmes rendező jegyzi, a társadalmunkat irányító gazdasági rendszer és az abból eredő etikai konfliktus egy képzeletbeli holtpontra jut. A kiszámíthatatlan fordulatokkal és szórakoztató karakterekkel teli történetet a kezdő végrehajtó szerepében kitűnő Orosz Ákos, valamint a film könnyed, maró, olykor groteszkbe hajló humora teszi elevenné.

Egy kilakoltatásba sűríti a magyar valóság abszurditását

Újabb magyar elsőfilm került ki az Inkubátor Programból: Fazekas Máté Bence kis magyar abszurdot forgatott egy újonc bírósági végrehajtó egyetlen napjáról, melyben a felelősséggel labdázó szervek és egy harcias idős néni téríti észhez a megfelelési kényszerből. 

A Kilakoltatást a magyar kritikusok a 2021-es év egyik legjobb filmjének tartották, áprilisban a legjobb forgatókönyvnek járó díjat nyerte el Portugáliában a Fantasporto fesztiválon. A megtörtént események által ihletett film egy fiatal, elszánt bírósági végrehajtó és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló idős asszony heroikus küzdelmét meséli el egy végtelenül hosszú napba sűrítve.

Az Orosz Ákos és Nagy Mari főszereplésével készült Kilakoltatás az FP Films és a Filmfabriq koprodukciójában készült, a Nemzeti Filmintézet elsőfilmeseket támogató Inkubátor Programjában. A film producere Fülöp Péter és Osváth Gábor, a rendező és forgatókönyvíró Fazekas Máté Bence, az operatőr Tóth Evelin Judit volt.

A Kilakoltatás megnézhető a Filmio-n

Forrás: NFI