A Kilakoltatás rendezője, Fazekas Máté Bence Nincs kiszállás című új filmtervét fejleszti a berlini Nipkow Program keretén belül, mely három hónapig tart a német városban. A Nipkow havi 1500 euróval támogatja a programban résztvevő alkotókat, hogy csak a projektjükre tudjanak fókuszálni. A program lehetőséget biztosít a filmeseknek arra, hogy fejlesszék filmterveiket, bővítsék ismereteiket, tapasztalatot szerezzenek és kapcsolatokat építsenek. Ebben filmes szakemberek, mentorok segítik őket.

A Nincs kiszállás öt karaktert követ egy autóban összezárva. A történet a rendszerváltás környékén játszódik, és egy olyan nyereményjátékról szól, ahol a szabályok szerint öt kiválasztott játékos beköltözik egy nyugati autóba, ami egy Skála áruház kirakatában áll. Aki a legtovább bírja a zárt térben összezárva, az nyeri az autót.

A német licensz alapján indított játéknak nincs megállapítva a vége, mert Nyugat-Európában mindenki hosszabb-rövidebb időn belül kiszállt kocsiból. A szervezők azonban azt tapasztalják, a magyarok annyira akarják ezt a kocsit, hogy egyikük sem hajlandó kiszállni onnan, még hetekkel, hónapokkal később sem.

A filmet megtörtént események ihlették, az ötletgazda Baráthy György, aki a rendezővel közösen írta a forgatókönyvet. Baráthy nevéhez fűződik a Társas játék és a Terápia című sorozatok forgatókönyve, melyeknek társírója volt. Fazekas Máté Bence első nagyjátékfilmjét, az Inkubátor Programban készült Kilakoltatást idén márciusban mutatták be.

A korábbi években több magyar is itt fejlesztette projektjét: többek közt Kis Hajni, Mundruczó Kornél, Horvát Lili, Császi Ádám, Papp Bojána, Fliegauf Bence, Groó Diána, Schwechtje Mihály, de Bodzsár Márk is itt fejlesztette az Isteni műszakot.  

Címlapkép: Orosz Ákos és Fazekas Máté a Kilakoltatás forgatásán / Forrás: Kilakoltatás Facebook