Izgalmas válogatást mutatott be a világ kortárs filmterméséből december első felében immár 21. alkalommal Anchorage nemzetközi filmfesztiválja. Kettős magyar sikerrel zárult a hétvégén a mozitermi és online vetítésekkel, hibrid formában megrendezett alaszkai fesztivál. A szakmai zsűri az Apró mesék című, Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente főszereplésével, Szász Attila rendezésben készült romantikus szélhámosfilmnek ítélte a legjobb játékfilm díját és a közönségszavazatok alapján is a magyar alkotás lett a legjobb.

Az Apró mesék közvetlenül a II. világháború után játszódik, amikor zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.

Szász Attila 2019-ben bemutatott mozifilmje az elmúlt időszakban számos nemzetközi fesztiválra kapott meghívást, Párma, Izmir, San Jose, Berlin, Avanca, Ojai, Fort Lauderdale és legutóbb Kijev filmversenyein nyert díjakat. Az Apró mesék Köbli Norbert forgatókönyvéből a Film Positive gyártásában készült, producere Lajos Tamás, társproducere Köves Ábel volt.

Az Apró mesék online nézhető a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a Filmion.

Forrás: NFI