Halász Péter gyógyíthatatlannak bizonyuló betegségére váratlanul, a később a 37. Magyar Filmszemle kísérleti film kategóriában a fődíját elnyerő Herminamező-Szellemfilm forgatásán derült fény. Ekkor döntötte el, hogy élete hátralevő részének minél részletesebb dokumentálását, illetve teljes életművének 24 órás, filmes feldolgozását kéri munkatársaitól. Műfaji és stílusbeli megkötéseket nagyvonalúan nem tett, az elkészülő filmet a majdani nézőire bízta. A Halász Péter - Szellemidézés elnevezésű programsorozatot a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Műcsarnok teljes területén rendezték meg. Az esemény a négy éve elhunyt színházi rendező, színész, író, filmrendező, Halász Péter előtti tisztelgésként, alkotótársai közreműködésével jön létre. A programsorozat összeállításánál arra törekedtek a szervezők, hogy Halász Péter kivételes sokoldalúságát és művészi igényességét jellemző produkciók kerüljenek a közönség elé. Az egykori alkotótársak úgy emlékeznek barátjukra, mesterükre, mint életüket meghatározó személyre, akinek köszönhetően rengeteg emberi, intellektuális és szakmai élményben lehetett részük - mi Vajdai Vilmost és Novák Eriket faggattuk.


A program gerincét a 24 órás non-stop Halász-film premierje adta, a napokon át pergő film vetítésének alkalmából a nézők beköltözhettek a Műcsarnokba, ahol fekvőpárnákkal tették kényelmesebbé az átlagosnál hosszabbnak látogatást. A „Halász-élmény” befogadásához színházi és felolvasó színházi előadások, fotó- és relikvia-kiállítás, koncertek, Halász Péterrel kapcsolatos videóműveket és filmeket bemutató tévészoba, Najmányi László The Man Who Was a Theatre című filmjének nonstop vetítése és egy speciális hangszoba járultak hozzá.

Az esemény zárásaként Najmányi László átadta a Halász Péter emlékére 2009-ben általa alapított Theatrica Vitae-díjat az idei díjazottnak, Surányi Nóra színésznőnek, a Les Fleurs du Mal társulat tagjának.

A kiállítás 2010. március 19 és 21 között volt látható a Műcsarnokban.