A fesztivál filmjei idén 25 közép-kelet-európai országból érkeztek, többek között hazánkból is. A Let's CEE díszvendégei között van Mészáros Márta, akit a filmszemle alatt életműdíjjal tüntetik ki, és mesterkurzust is tart majd. A bécsi filmfesztiválon négy kategóriában mutatnak be a válogatást: játékfilmes, dokumentumfilmes, rövidfilmes és debütáló mezőnyben.

A fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában idén két magyar kisfilm, Baranyi Gábor Benő rendezése, a Bújocska, amely egy mélyszegénységben élő család történetét meséli el, valamint Dudás Balázs hazánkban és külföldön is díjazott alkotása, a Welcome vesz részt.

Baranyi Gábor Benő: Bújócska

A fesztiválon több egészestés magyar filmet is vetítenek, látható lesz a Kojot (r.: Kostyál Márk), az Aurora Borealis – Északi fény (r.: Mészáros Márta), a Hentes, a kurva és a félszemű (r.: Szász János), a Viszkis (r.: Antal Nimrod), valamint az Ultra című dokumentumfilm (r.: Simonyi Balázs) is. Versenyen kívül szerepel Fabricius Gábor kisfilmje, a Dialógus, retrospektív programban pedig Janovics Jenő 1914-es Az utolsó éjszaka című némafilmje kap helyet.

Forrás: Filmarchívum / MTI
Borítókép: Mészáros Márta (Fotó: Pozsonyi Janka)