Németország 2025-ös Oscar-nevezett filmjével, a Cannes-ban a zsűri különdíját elnyerő The Seed of the Sacred Fig premierjével debütál a BIFF – Budapest International Filmfesztivál, ami az első évben hat napon keresztül, húsz nemzetközi filmmel várja a nézőket a Corvin Moziban október 29. és november 3. között.

Szeretnénk a fesztiválunkkal a 2019-ben megszűnt Titanic Filmfesztivál szellemi örökségét újszerűen, de merészen továbbvinni a filmek iránti tiszteletünkben, de az is rövidtávú célunk, hogy belakjuk, és egy kicsit felforgassuk Budapestet a legkülönfélébb szakmai programokkal, külsős eseményekkel és bulikkal. Még ha a hétköznapokban kevesebbszer is jut el az ember moziba, ezt a hetet tartsa fenn mindenki a filmnézésre és közös élményekre” – mondta Horváth Kristóf, a fesztivál vezetője és Szimler Bálint kreatívigazgató.

A BIFF válogatási koncepciója egyszerre fedi le neves rendezők díjnyertes új filmjeit, a legizgalmasabb friss alkotók munkáinak felfedezését, kísérleti filmeket és egy retrospektív válogatást. „Az év legizgalmasabb filmes playlistje, amiben igyekszünk összegyűjteni a világ minden részéről olyan filmeket, amiket mindenképp látnod kell. A retrospektív szekció kivételével ráadásul minden BIFF-en vetített film magyarországi mozipremier is egyben, a legtöbb filmet ráadásul nálunk lehet először és utoljára látni itthon” – tette hozzá a programért felelős Rév Dániel és Donáth Péter.

The Seed of the Sacred Fig / Fotó: BIFF

A szervezők most az első 5 filmet jelentették be: a közönségdíjért versenyez majd a nyitó The Seed of the Sacred Fig (A szent füge magja). A hazájából elűzött iráni filmrendező Mohammad Rasoulof filmje egy társadalmi dráma, amely egy végletekig kiélezett macska-egér harccá alakul állam és individuum, privát- és közszféra találkozásának töréspontján egy elnyomó rendszerben.

Szintén a versenyprogramban lesz látható a Telex Filmklubbal összefogásban az I Saw The TV Glow, a kultikus A24 stúdió idei egyik legnagyobb dobása, egy neon színű queer coming of age történet. A kísérleti szekcióban szerepel az argentin Eduardo Williams második filmje, a The Human Surge 3 – egy nem létező franchise újabb darabja, amely a klasszikus cselekményépítés konvencióit kérdőjelezi meg. A fesztivál versenyen kívüli zárófilmje a belfasti hip-hop trió felemelkedését bemutató Kneecap; a szex, drogok és hip-hop mámorában úszó életrajzi filmben a zenekar az Oscar-jelölt Michael Fassbenderrel a fedélzeten önmagukat játsszák, és globális kiáltványt fogalmaznak meg az anyanyelvi autonómia örökségvédelmében.

A BIFF retrospektív sorozata idén Buster Keaton Ifjabb Sherlock detektív című filmjének 100. évfordulója alkalmából a mozgókép örök alakváltó figurájánák, a detektív karakterének történetét meséli el a filmnyelvi formák állandó változásában és reinkarnációiban összesen négy film keretében a klasszikustól közel napjainkig.

I Saw The TV Glow / Fotó: A24

A BIFF elindításának hátteréről, a városhoz való kapcsolódásról és hosszútávú missziójáról Szalai Tamás, az ötödik alapító nyilatkozott: „Budapest vibráló, de kicsit kettős identitású város: a világszínvonalú közösségi élményt szomjazza, de fuldokol a hétköznapi megélhetésben és kihívásokban. Vannak kulturálisan elkötelezett, értékvezérelt cégek, akik szeretnének kitűnni a közömbösségből. Ezt felismertük, így képesek vagyunk független, azaz állami támogatás nélküli, kulturális projektként akár évtizedekben gondolkozni.”

Budapest nagyon megérdemli, hogy ismét legyen egy rangos játékfilmfesztiválja - a Corvin mozit egy évszázaddal ezelőtt éppen az olyan nagyszabású események helyszínének álmodták meg, mint a most útjára induló BIFF, melynek mostantól büszke házigazdái lehetünk" - mondja Liszka Tamás, a Budapest Film vezetője.

Forrás: BIFF / Címlapkép: Kneecap