Arany János tizenkilenc éves ifjú, amikor vándorszínésznek áll, de már az ötvenen is túl van, amikor – Bolond Istóknak nevezve ifjúkori önmagát – papírra veti kalandjait a soha be nem fejezett Bolond Istók című versregényében. A Rohonyi Gábor és Hegedűs Georgina rendezésében készülő azonos című film a magyar irodalom egyik legismertebb és egyben legjelentősebb alakja, Arany János kevésbé ismert, de annál kalandosabb fiatal éveiről szól. Az ifjú Arany Jánost Liber Ágoston alakítja, a további szerepekben Kovács Dorottya, Puskás Balázs, Jordán Adél és Pál András lesz látható, a forgatás október elején kezdődik. A film gyártója a Filmsquad, a producere Major István, és az NFI 439 millió forintos támogatásából készül. 

Road movie rántja le a leplet Arany János titokzatos fiatalságáról

A Toldi szerzője fiatalkorában vándorszínésznek csapott fel, ám erről a korszakáról makacsul hallgatott visszaemlékezéseiben. Hegedűs Georgina és Rohonyi Gábor rendezők Bolond Istók címmel tévéfilmet készítenek elő, amelyből kiderül, milyen kalandok formálták a fiatal Arany János személyiségét.

Az utolsó elnök címmel dokumentumfilm készül Varga Béláról, a II. világháború utáni koalíciós időszak Nemzetgyűlésének utolsó elnökéről. A filmet a BP Underground című dokufilm sorozatot is jegyző Koltay Anna rendezi, aki a politikus hazafias életútján keresztül azon értékeket állítja fókuszba, amelyek napjainkban is példaként állhatnak. A filmet a Studiolamb gyártja, a producer Környei Mihály, készítését 9,1 millió forinttal támogatja az NFI. 

Ferenczfy-Kovács Attila munkásságát mutatja be az F – Az Antennás Ember címmel készülő dokumentumfilmjében Kapronczai Erika. A Kossuth-díjas építész, iparművész, díszlet- és látványtervező olyan felejthetetlen magyar filmek látványvilágát és díszleteit készítette, mint a Psyché, a Hosszú alkony vagy A napfény íze, továbbá nemzetközi operaelőadások díszletei, és több hazai múzeum, köztük a Terror Háza is sokszínű tehetségét tanúsítja. A filmet a Karton.hu gyártja, producere Kozma Péter, az NFI 25 millió forintos támogatásával készül.  

A magyarság múltjának, nyelvének és eredetének feltárásával foglalkozó Magyarságkutató Intézet tevékenységeiről rendez dokumentumfilm sorozatot Hevér Zoltán. A múlt birodalma című alkotásban az intézmény munkatársai ismertetik legújabb kutatásaikat és eredményeiket. A film gyártója a B&L Line, producere Dr. Nagy Endre, és 30 millió forinttal támogatja elkészítését az NFI. 

Janó Manó

A családfenntartás nehézségeiről, apai és testvéri szeretetről rendez rövidfilmet Goretic Péter. Az Egy szelet sült című sportdráma főhőse, az öregedő, kiégett bokszoló egy utolsó illegális meccsen próbálja összegyűjteni a fiai eltartásához szükséges pénzt. A film gyártója a Forward Producton, producerei Török Éva Márta, Kapin Zsolt és Kiss Jenő, és az NFI 10 millió forintos támogatásával készül. 

Újabb három résszel bővül Rófusz Ferenc Piros veréb történetek című rajzfilmsorozata, amelynek főszereplője a csodákra képes kismadár, aki megértéssel és szeretettel segít ott, ahol szükség van rá. Az animációs sorozat egyes részei egymástól függetlenek, az emberi kapcsolatokról, a törődésről és a szeretetről szóló fontos üzenet köti össze őket. A film gyártója az Art Vision Stúdió, producere Détári Géza, az NFI 30,62 millió forinttal támogatja.

A népszerű Janó Manó rajzfilmsorozat újabb epizódjaiban Janó Manó és Jana kalandjaik során különböző természeti helyszíneken az élővilág megmentéséért küzdenek. A Kormos Karmok nyomába erednek, hogy megakadályozzák őket a természet elpusztításában. A legújabb Janó Manó kalandok Miklósy Zoltán és Herkó Attila rendezésében készülnek. A film gyártója az Umatik, producere Konrád Éva, az NFI 42 millió forintos támogatásával készül. 

A Televíziós Döntőbizottság további határozatai itt olvashatóak

Címlapon: Liber Ágoston / Fotó: Salamon Ferenc
Forrás: NFI