„A magyar dokumentumfilmnek gyógyulásra, a románnak újraélesztésre van szüksége!” - mondta Farkas György fesztiváligazgató a negyedik Film.Dok Magyar-Román Dokumentumfilm fesztivál megnyitóján, május 14-én Csíkszeredán. Szó esett továbbá a filmszakma teljes szakmai és finanszírozási reformjának igényéről - fiatal tehetségek és idősebb, nagynevű szakemberek remélt együttműködésével.

Beke Mihály András, a fesztivál elnöke és a társrendező Bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója elmondta: nagy erőfeszítést igényelt a fesztivál megszervezése, mivel a szervezők sok esetben egyéni teljesítményükkel voltak kénytelenek a költségvetés adta nehézségeket pótolni. A fesztiválelnök kiemelte: a rendezvény önmagáért beszél, nagy szükség van rá, ahogy a dokumentumfilmre is, mint a filmszakma egyedi és különleges műfajára.

Kovács György, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy egy ehhez hasonló filmes rendezvény állandó anyagi gondokkal küzdjön. Ezt elkerülendő szükségesnek tartja a finanszírozási reformot, és kezdeményezni kívánja egy Magyarország és Románia közötti keretegyüttműködés létrehozását, amely lehetővé teszi alkotók és fesztiválszervezők számára egyaránt, hogy kedvezőbb feltételekkel között dolgozhassanak.

Reichenberger János, az Oktatási és Kulturális Minisztérium filmes referense elismerően nyilatkozott a fesztiválról és tetszését fejezte ki a közös pályázati alap ötletét illetően. Konkrét javaslatot tett: a Mozgóképes Koordinációs Tanács őszi pályázati kiírására várják román és magyar alkotók közös  jelentkezését, továbbá az úniós források megszerzése érdekében is bátorítják a közösen létrehozott alkotásokat.

Május 15-én - versenyprogramon kívül - a Duna Televízió és a Faludi Akadémia információs vetítését tekinthették meg az érdeklődők; ezt követően Az élet vendége-Csoma legendárium című játékfilm zárta a napot. A szervezők szerint a vetítések látogatottsága és a rendezvény iránti érdeklődés egyértelműen pozitív tendenciát mutat, ami megerősíti őket abban: szükség van a Film.Dok-ra, mint az egyetlen erdélyi dokumentumfilm fesztiválra, amely a szombat esti díjkiosztóig továbbra is várja versenyprogramjával és kísérőrendezvényeivel az érdeklődőket.