A Cinema Total 6 - Europa Endlos (Európa végtelen) című négynapos rendezvényről a házigazda, Can Togay János, a CHB igazgatója elmondta, hogy ezúttal tágul a horizont. Nemcsak a térségi, hanem mindenekelőtt az orosz film helyzetét vizsgálják, mert az európai filmesek szeretnének "benézni az orosz filmgyártás kulisszái mögé", és élénken érdeklődnek a koprodukciós lehetőségek iránt. Hozzátette: az idei Cinema Total ennek az érdeklődésnek nyit teret egy filmpolitikai kerekasztal-beszélgetéssel, amelyen az orosz filmgyártás átalakulását vizsgálják többek között Alexander Rodnyanszkij, a Felhőatlasz című tavaly bemutatott sikerfilm egyik társproducerének részvételével.


Vlagyimir Grinyin, Oroszország berlini nagykövete a megnyitón elmondott beszédében kiemelte: az orosz filmipar nyitott az együttműködésre, és régen túljutott már a rendszerváltáskor kialakult válságon.

Az idei Cinema Total további kiemelt eseménye a CHB szervezésében tavaly létrejött Nemzetközi Roma Filmbizottság (IRFC - International Roma Film Commission) tanácskozása, amelyen egy júniusra tervezett berlini filmfesztivál előkészítését kezdik meg.

A szombati megnyitó zenei kíséretét a Budapest Bár adta, az est házigazdája Marozsán Erika színésznő volt.