Freund Ádám és stábja az első forgatási napokon a a VIII. kerületben dolgozik. A forgatást 33 naposra tervezik, előreláthatólag október végéig tart majd Budapesten. Szinte mindennap máshol bukkannak majd fel, többek között a Belváros, a Hősök tere, a Puskás Stadion és a Duna-part is visszaköszön majd a filmben, illetve lakásokban, kórházakban és benzinkutakon is vesznek fel jeleneteket. Nemcsak valós helyszíneken forgatnak, hanem LED-fal előtt is, kihasználva a legmodernebb stúdiótechnika nyújtotta lehetőségeket.


Freund Ádám és Pál Emőke a forgatáson / Fotó: Kalicz Máté / Lupa Pictures

A munkálatok kihívásai közé tartozik majd a rengeteg éjszakai és autós jelenet, de egy kisbabával forgatnak majd. A négy főszereplő (Pál Emőke, Rába Roland, Ferenczi Gábor és Ionescu Raul) mellett kisebb szerepekben látható lesz Tóth Ildikó és Jordán Tamás is.

A budapesti taxisok világában játszódó történet az egyik sofőr sérülése körül bonyolódik. A kényszerhelyzet miatt a sérült férfi félénk, áldozatkész felesége lesz kénytelen a taxiba ülni, ez azonban felbolygatja a közösség életét. A mindennapossá, rutinszerűvé váló hazugságok, önfelmentések és stiklik felgyülemlenek, a felszínre törnek, és végül maguk alá gyűrik hőseinket.


Pál Emőke és Ionescu Raul / Fotó: Kalicz Máté / Lupa Pictures

„A történet több szemszögből játszik el a gondolattal, hogy mi történik, ha a mindennapi rutinunk részévé válnak az apró csalások és hazugságok, és barátságokba, házasságokba, párkapcsolatokba szivárognak be. A hazugság többféle árnyalatával foglalkozik: csalással és megcsalással, árulással, valamint önigazolással / önbecsapással – mindezt egy lendületesebb történetben, kemény, fekete humorral. Szerettem volna egy olyan történetet első filmnek, amelyben komplex, bonyolult figurák kifejezetten nagy íveket járnak be. Sűrű dialógusú, színész- és karakterközpontú film lesz, nagyon nagy hangsúlyt fektetve a színészi játékra” – mondta el Freund Ádám, a rendező-forgatókönyvíró.

Szabó Iván (Viharsarok, Az állampolgár) társíró hozzátette: „A Hiénák egyszerre vicces és tragikus, hősei pedig egyszerre önzők és nagylelkűek. Saját levükben főnek, mégis úton vannak. Történetükben a néző magára ismerhet, megütközhet, olykor fel is háborodhat, majd megbocsáthat nekik és saját magának is.”


Freund Ádám és az operatőr, Gyuricza Mátyás / Fotó: Kalicz Máté / Lupa Pictures

„Alig várom, hogy lássam, a négy kiválasztott főszereplő hogyan formálja meg ezeket a komplex figurákat. Pál Emőke és Rába Roland tehetsége és tapasztalata, Ionescu Raul és Ferenczi Gábor újdonsága és egyedisége baromi izgalmas elegyet alkot. Az őszi forgatást intenzív próbaidőszak előzi meg, a film utómunkálataival előreláthatólag 2025 év végére készülünk el” – mondta el Iványi Petra, a film producere.

A Hiénák rendezője Freund Ádám, aki Szabó Ivánnal közösen jegyzi a forgatókönyvet. Producere Iványi Petra (FoMO, Cicaverzum, A világ eredete), operatőre Gyuricza Mátyás, zeneszerzője Keresztes Gábor (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Drakulics elvtárs, Földiek). A látványtervező Tyekvicska Virág, a casting director Fellner Gréti, a vágó Szabó Tamás, a jelmeztervező pedig Keszei Borbála. A gyártó a Lupa Pictures Kft.

A film előreláthatólag 2025 végére készül el, a bemutató pontos dátuma egyelőre nem ismert. Gyártását a Nemzeti Filmintézet támogatja.

 

Címlapkép: Freund Ádám és Ionescu Raul a forgatáson / Fotó: Kalicz Máté / Lupa Pictures