Március 26-án, pénteken este 6 órakor jelent volna meg a Partizán saját gyártású dokumentumfilmje, a Hülye fiatalság, amelyben a stáb több hónapon át követte az SZFE diákságának egy csoportját, megörökítve többek között a tavaly nyár végi egyetemfoglalást és az élőlánc megszervezését. A 444 már egy hosszabb ajánlót is közölt a dokuról amikor csütörtök este a Partizán közleményt adott ki arról, hogy a bemutató elmarad, mert a „filmünk betiltásra került”.

A mai napon a FREE-SZFE közösség azt a döntést hozta, hogy a filmünk közléséhez nem járul hozzá. Ennek a döntésüknek nem kellene semmilyen kötelező érvénnyel bírnia a Partizán szerkesztőségi működésére és autonómiájára nézve, mi azonban mégis azt a döntést hoztuk, hogy a közösség döntését megértjük” - olvasható a közleményben.

 

Egy feloldhatatlan dilemmáról írnak: ha elállnak a premiertől, azzal semmisnek tekintik a filmen dolgozó munkatársaik erőfeszítéseit, ha pedig bemutatják, azzal „beláthatatlan marakodás veszi kezdetét”.

Jogi megalapozottsága a FREE-SZFE közösség kérésének nincs, a Partizán közössége mégis azt a döntést hozta, hogy nem vállal konfliktust ebben a kérdésben a FREE-SZFE tagságával, így a film bemutatásától ideiglenesen elállunk” - írják.

Kiemelik, hogy számukra az ellenfél nem az egyetemi polgárság, hanem “az egyetemi polgárságot ellehetetlenítő agresszor hatalom”. A film részükről készen áll a publikálásra, és bíznak abban, hogy a közeljövőben „kölcsönösen elfogadható megoldásra” jutnak a FreeSZFE közösségével, és a nyilvánosság elé tárhatják a filmet.

Pár órával később a freeSZFE közleményben reagált, melyben leszögezik: „A freeSZFE közösségnek nem áll jogában betiltani semmilyen művészeti alkotást.

Nem a freeSZFE közösség hozzájárulása szükséges a Partizán "Hülye fiatalság" című filmjének közléséhez, hanem a szereplők személyes hozzájárulása a róluk készült felvételek felhasználásához – a Freeszfe Egyesület és az SZFE HÖK az elmúlt két hetet azzal töltötte, hogy felhívja a gyártócég és az alkotók figyelmét a szereplők jelentős részének joglemondó nyilatkozatai hiányára, valamint meggyőzze őket ezek beszerzésének szükségességéről” - fejtik ki a film bemutatását övező jogi problémát.

Kép a Hülye fiatalság előzeteséből

A személyiségi jogokkal való elidegeníthetetlen rendelkezés olyan vitán felül álló etikai, morális és jogi kérdés, melynek figyelmen kívül hagyását őszinte csalódottsággal vettük tudomásul – különös tekintettel azokra az egyetemi munkatársakra, akiknek egzisztenciájuk függ a szerepléstől.

Felhívják a Partizán stábjának a figyelmét arra, hogy „a dokumentumfilmezés nem sajtómunka, hanem személyes, bizalmi műfaj”, és arra kérik őket, tartsák tiszteletben a szereplők önrendelkezését, ahogy a filmben feltűnő szereplők is tiszteletben tartották az alkotói autonómiát.

A freeSZFE reméli, hogy a film bemutatójának elhalasztásával felszabaduló időt a Partizán arra használja fel, hogy helyreállítsák a jogtisztaságot.

Az egyetemfoglalás hónapjairól egy másik dokumentumfilm is készül, melyet az SZFE dokumentumfilmeseiből álló, nagyjából 10 fős csapat forgatott le, és egy negyedórás részlet már el is érhető belőle a berlini FeralTV felkérésének köszönhetően:

 

A kezdetektől fogva ott voltak az események sűrűjében, két nap forgatás után viszont arra jöttek rá, az nem járható út, ha egy-két embert kiemelnek. Az egész közösség lesz a főszereplő, és nem egy rendezője lesz a dokunak, hanem bázisdemokratikus módon készítik el, és közösségi dokumentumfilmnek hívják az alkotásukat.

Ez volt az egyetlen működőképes és őszinte megoldás annak érdekében, hogy az egyetemfoglalás szellemiségéhez passzoljon a film, és ne egy különálló dolog legyen” - nyilatkozta Kőrösi Máté dokumentumfilm-rendező a Magyar Narancsnak decemberben.

Megkérdeztük őket, hol tart jelenleg a munka. Nagyjából 800 órányi nyersanyaguk van, az utómunka hónapokkal ezelőtt elkezdődött, március végén indul el az intenzív vágás, és körülbelül egy év múlva fog a nyilvánosság elé kerülni a doku. Az utómunka sok időt vesz igénybe, emellett a filmben szereplő emberek, többek között az SZFE-n dolgozó munkatársak védelme miatt várnak a bemutatóval. Ha érdekel az SZFE dokumentumfilmes közössége, ezt a podcastot hallgasd meg.

A címlapkép a freeSZFE egyesület Facebook-oldaláról származik.