Sok minden történt az utóbbi néhány évben, amely rengeteg dolog mellett a mozit is megváltoztatta. A Budapest Film Zrt. iskolai programja is kihívásokkal nézett szembe, így változó formában ugyan, de igyekezett töretlenül működni már tizenkét éve. A nagy kavarodásban formálisan se tudták megünnepelni a 10. évfordulót – ezért ebben az évadban jelentkeznek egy különleges kiadvánnyal, amelyből korlátozott számban nyomtatott változat is készül, amelyben a szervezők összefoglaló jelleggel mesélnek a programról, a mögöttük lévő időszak élményeiről, eredményeinkről. A füzetben filmesek, és pedagógusok is megszólalnak, de a diákok aranyköpésit sem hagyták ki belőle.

A kiadványt nem átlagos évadkatalógusnak, inkább összegzésnek szánják a szervezők. Arról, hogy hányan jöttek el a programokra ezalatt a 12 esztendő alatt, arról, hogy a visszajelzések és a statisztikák szerint ők nem csak éltek a lehetőséggel, de szerettek is hagyományos körülmények között mozizni. Arról, hogy az iskolások, a tanárok, sőt, még a filmkészítők is inspirálónak érezték a program kínálatát, célkitűzését és hangulatát.

A SuliMozi program 2023-as kiadványa online lapozható és le is tölthető

A programban 2011 és 2023 között több mint 2.200 vetítést tartottak 133.000 diáknak és 9.300 kísérő pedagógusnak. 650 különböző filmet nézett meg a budapesti Művész, Puskin, Toldi, Kino, Tabán, Corvin moziban 450 résztvevő iskola, intézmény, egyesület és szervezet.

A füzet toplistát is tartalmaz a SuliMozis diákok kedvenc filmjeiből.

Az első 10 helyezett:
1. Saul fia (2015) r.: Nemes Jeles László
2. A néma forradalom (2018) r.: Lars Kraume
3. Vademberek hajszája (2016) r.: Taika Waititi
4. Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (2018) r.: Schwechtje Mihály
5. Szabadság, szerelem (2006) r.: Goda Krisztina
6. Brazilok (2017) r.: M. Kiss Csaba, Rohonyi Gábor
7. Lady Bird (2017) r.: Greta Gerwig
8. Ballagási cipő (2021) r.: Schwechtje Mihály
9. Holdfény királyság (2012) r.: Wes Anderson
10. Könnyű leckék (2018) r.: Zurbó Dorottya

A SuliMozi rengeteg szerkesztő, moziüzemeltető kolléga, forgalmazó csapatmunkájának köszönhetően lett az, ami: egy legtöbbször tanítási időben megtartott, iskolán kívüli programsorozat, amely szellemi közösséget épít – olyan láncot, amely minden egyes új diák nálunk szerzett mozgóképes élményével hosszabbá és erősebbé válhat. És amely szándékaink szerint abba a jövőbe vezethet, ahol az emberek a filmszínházban egyszerre tanulnak és felszabadulnak. Ahol remekül szórakoznak, de közben hasznos gondolatok is megszülethetnek bennük. Ahol a budapesti artmozik fiatal közönségének bizonyos része elmondhatja magáról, hogy moziszeretetének magja talán valamelyik vetítésünkön kezdett el mocorogni, növekedni. Ha tanévenként csak néhány ilyen nézőt vendégül láthattunk és láthatunk, mi boldogok vagyunk" - írják a programsorozat szervezői.

A SuliMozi az új tanévben is várja régi és új csoportok jelentkezését, az aktuális filmkínálat pedig a honlapon található.