Az emlékművet Makk Károly házának kertjében helyezik el, ahol a rendező ötven évig élt 2017-ben bekövetkezett haláláig. Az emlékmű a ház kertjében örökíti meg a rendező munkásságát, hisz itt készült fel a Szerelem, a Macskajáték, az Egymásra nézve és még sok más filmjének írására, forgatására, létrehozására.

Makk Károly, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész 1925-ben Berettyóújfalun született. Édesapja révén, aki mozigépész volt, a mozi már gyermekkorában a mindennapjai része volt. Tanulmányait Budapesten a Pázmány Péter Tudományegyetem művészettörténet-filozófia-esztétika szakán kezdte, majd a debreceni egyetemen folytatta. Innen hívta őt a filmszakmába Ranódy László a Sarló Filmvállalathoz. 1946-tól a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakos hallgatója. 1954-ben készítette első játékfilmjét, a legendás Liliomfi-t.

Portré Makk Károlyról

"Makk Károly legnagyobb sikerét mégis az 1971-ben bemutatott Szerelemnek köszönheti, a magyar filmtörténet egyik legcsodálatosabb szerelmes filmjének, amely azonnal világsiker lett, Cannesban elnyerte a zsűri rendezői különdíját. Ez a pillanat különleges a pályáján, mert ezúttal volt ereje és kitartása átnyomni tervét a Szerelem alapnovelláit író, kétkedő Déry Tiboron, s a berzenkedő politikán egyaránt."

Törőcsik Mari, Makk Károly, Darvas Lili, 1971. Cannes (fotó: MTI/AP)
A borítókóképet Valuska Gábor készítette.