A rendező korábban kétszer is részt vett a rangos fesztiválon: 1994-ben Bűvös vadász című filmjét beválogatták a versenybe, 1997-ben pedig Tamás és Juli című francia koprodukcióban készült alkotása szerepelt az Officina Veneziana programjában. A Testről és lélekről rendezője korábban a Berlinale zsűrijében is szerepelt (1992-ben és 1994-ben), emellett a Filmalap Inkubátor-programjának az egyik mentora.

Az idei velencei zsűriben az Oscar-jelölt zsűrielnök Annette Bening mellett társa Michel Franco, a mexikói filmrendező, Rebecca Hall angol színésznő, Anna Mouglalis a francia újhullám legendás színésznője, David Stratton ausztrál filmkritikus és a Sydney Filmfesztivál igazgatója, Jasmine Trinca olasz színésznő, Edgar Wright filmrendező és a kínai rendező, producer és író Yoncan is.

Enyedi Ildikó: "Nagy egóval nem működött volna"

"Én mindig úgy csinálom, és velük is így dolgoztam együtt, hogy nem stílust próbálok keresni, hanem a jelenetek lényegét akarom megmutatni, mindazt a mögöttest, ami magyarázat nélkül tud átsuhanni a néző agyán és lelkén. Hogy ezt a leghatékonyabban, a legegyszerűbben tudjuk közvetíteni, szükség volt egy magas fokú ráhangolódásra, pontosságra, és közben szerénységre is."

A Venezia 74 versenyprogram zsűrije a következő díjakat osztja ki a fesztivál végén: a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán, az Ezüst Oroszlán, amely a zsűri nagydíja, a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán, a legjobb színésznek és legjobb színésznőnek járó Volpi Kupa, a Legjobb Forgatókönyv díja, Zsűri Különdíja, és a Marcello Mastrioanni-díj, amit a legjobb új színésznek vagy színésznőnek nyújtanak majd át.

Utoljára 2002-ben hívtak meg magyar alkotót a velencei fesztivál zsűrijébe: 15 éve Kovács László operatőr is döntött a díjakról.

Címlapfotó: Pozsonyi Janka, Filmhu