A Pandora Film közleményéből derült ki, hogy Enyedi Ildikó német-francia-magyar koprodukcióban készülő mozifilmjében a francia sztár, Léa Seydoux is szerepet kapott, a film munkálatai pedig április 9-én kezdődnek a németországi Marburgban. Azt ugyan még nem tudni, hogy kit játszik a Csendes barátban, és hogy mekkora szerepről van szó, de Seydoux másodszorra dolgozik a magyar rendezővel, előzőleg főszereplője volt Enyedi A feleségem története című filmjének, ahol Störr hajóskapitány kikapós feleségét, Lizzy-t alakította.

A magányos, messziről ide telepített fa már lassan kétszáz éve figyeli a körülötte folyó életet - növényit, állatit és emberit egyaránt. Három pillanatot választottunk ki ennek a fának a hosszú életéből. Három időszakot és három embert - mindhármuk élete szorosan kapcsolódik ehhez a fához. Mindhárman koruk gyermekei, így mindhárman valami egészen mást, egészen máshogy érzékelnek a világból - mert az a bizonyos szilárdnak és örökkön változatlannak hitt valóság tünékeny és változékony. És, bár főhősünk, a fa nem történetekben él, mi készítők és nézők igen. Az ember történetmesélő állat. Három történet, három kor (1908, 1972, 2020) és három sors, három magány, három vágy a kapcsolódásra. Grete, Hannes, Tony mindhárman megtalálnak valamit ebben a kertben, ennek a fának a tövében, ami egész hátralévő életüket megváltoztatja” – nyilatkozta korábban új filmjéről Enyedi Ildikó.

Léa Seydoux A feleségem története című filmben

A Csendes barát egyik történetének főszereplője a honkongi Tony Leung, aki egy neves neurológust alakít. További szerepekben Luna Wedler, Enzo Brumm és Sylvester Groth lesznek láthatók.

A Csendes barát vezető producere Reinhard Brundig, koproducerei Mécs Mónika (Inforg-M&M Film), Nicolas Elghozi (Galatée Films) és Meng Xie (Rediance). A Nemzeti Filmintézet 500 millió forinttal támogatta a film gyártását, az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages 500 ezer euró összegű támogatásban részesítette a produkciót.

Forrás: The Film Stage / Címlapkép: Enyedi Ildikó és Léa Seydoux A feleségem története párizsi bemutatóján / Forrás: Parismatch.com