A Cinego Campus keretében mindenki beülhet Freeszfés oktatók tanóráira. Ezzel nemcsak a programban résztvevő filmekről, filmnyelvről és filmtörténetről tudhat meg többet, de támogathatja is a Freeszfe működését, minden megvásárolt film után 300 forinttal, minden megvásárolt válogatás után 1000 forinttal.

Mostantól már öt film érhető el oktatói kommentárral: Enyedi Ildikó A feleségem története című filmje, Justin Kurzel Macbeth című filmje, Bernáth Szilárd rendezésében a LarryA titokzatos nő Park Chan-Wooktól és az Oscar-díjas Az ügyfél Asghar Farhaditól.

Macbeth

Gelencsér Gábor, az ELTE BTK Filmtudomány Tanszékének docense szót ejt Enyedi Ildikó életművéről, játékfilmjeinek sajátosságairól, stíluseszközeiről. Emellett kitér a regényre, annak adaptációs történetére és kihívásai. A filmelemzés főbb témái A feleségem történetében felvetett erkölcsi dilemmák taglalása és a főhősök karakterábrázolása mellett a film cselekményvilága, a színészi játék és az operatőri munka.

Justin Kurzel által rendezett, Michael Fassbender és Marion Cotillard főszereplésével készült Macbeth-adaptációt Bagossy László színházi rendező, egyetemi tanár látta el oktatói kommentárral. Beszél rajta a klasszikus drámák filmes és színházi adaptációinak problémáiról, a Macbeth színháztörténeti és filmtörténeti előzményeiről, a színház és a film nyelvének különbségeiről és kölcsönhatásairól, Shakespeare boszorkánykonyhájáról, színházi babonákról, a film dramaturgiai megoldásairól, erényeiről és hibáiról.