Az erdélyi magyar filmszemle kilencedik kiadásához érkezett versenyének célja a fiatal erdélyi magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakmának és a nagyközönségnek.

A Filmgaloppba évente váltakozva várják a fikciós és dokumentarista alkotásokat, idén a dokumentumfilmeken a sor. "Azért találtuk ki ezt a vetésforgót, hogy legyen két év arra, hogy elkészüljenek az alkotások" - magyarázta Jakab-Benke Nándor, a verseny kurátora. Mint mondta, lehet, hogy egy év alatt nem állna össze elég erős mezőny, két év alkotásaiból könnyebb válogatni.

Hangsúlyozta, hogy a Filmgaloppba erdélyi filmeket várnak. "Nagyon nehéz elmondani, mitől lesz erdélyi egy film, a felhívásban megpróbáltuk elmagyarázni: főleg erdélyi alkotók készítsék, Erdélyben legyen forgatva, nagyrészt magyar nyelven." Hozzátette, hogy ha magyarországi alkotók is vannak a stábban, vagy románul is beszélnek a filmben, attól még az alkotás erdélyinek minősül.

A másik fontos szempont, hogy a versennyel a fiatal erdélyi magyar filmes tehetségeket szeretnék buzdítani, ezért 35 éves korig lehet nevezni. A felhívás szerint a Filmgalopp idei versenyében bármilyen témájú és technikájú, de valamilyen formában a valóságot rögzítő dokumentumfilm indulhat - akár kísérleti vagy animációs alkotás is -, amely 2021. január 1-je óta készült el, és amely stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók. "Fontos szempont az is, hogy a filmek javarészben erdélyi helyszíneken készüljenek, és nagyrészt vagy teljes egészükben magyar nyelven szólaljanak meg."

A nevezés határideje 2023. augusztus 20., éjfél, a versenybe válogatott filmek listáját szeptember elsején közlik. A versenyfilmeket október 4. és 8. között levetítik a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein.

Az előzsűrizést a Filmtett szerkesztősége végzi, a díjakról háromtagú szakmai zsűri és a közönség dönt. A díjkiosztó a fesztivál záróünnepségén, október 7-én tartják Kolozsváron.

A Filmtettfeszten legutóbb 2021-ben versenyeztek dokumentumfilmek. Az idei teljes versenyszabályzat és a nevezési űrlap, valamint a részletes információk a filmtettfeszt.ro-n.

Forrás: MTI / Címlapkép: Filmgalopp / Forrás: Filmtettfeszt.ro