Az Egy újságíró meggyilkolása megdöbbentő valós felvételekkel, az áldozatok közvetlen hozzátartozói és kollégái nyilatkozataival, valamint egy politikai thriller feszültségével ad képet nem csak Szlovákia, de az egész poszt-kommunista régió valódi arcáról.

A február 22-i eseményre a jegyek elővételben itt vásárolhatóak meg.

Egy fiatal, ambiciózus oknyomozó újságírót és menyasszonyát saját otthonukban agyonlőnek Szlovákiában. A merénylet nagy közfelháborodást vált ki. Az emberek az utcára vonulnak, amikor egy informátornak köszönhetően a szerkesztőségbe eljuttatott titkos aktából kiderül, hogy a gyilkosság megbízója feltehetően az ország egyik kétes hírű üzletembere volt. A szálak a legfelsőbb körhöz vezetnek: a felbujtó feltehetőleg közvetlen kapcsolatban áll az ország vezető pártjával. A nyomozás során olyan szövevényes háló bontakozik ki, ami korrupt bírák, oligarchák, végső soron pedig a kormánypárt, sőt, a miniszterelnök alól is kiránthatja a talajt. 

Kritikánkban így írtunk a filmről: „Azt, hogy az országot átjárja a korrupció, anekdotákból és a hétköznapok korrumpálódásának tapasztalatából talán a legtöbb ember tudta. A politikusok lopnak és csalnak, ezt elnézzük nekik, hiszen ez a hatalom velejárója. A Kuciak-gyilkosság egyik fontos tanulsága, hogy ez az elnézés, a félrenézés lehetővé teheti, hogy szélsőséges emberek szélsőséges vágyai szabadon eszkalálódjanak, a kollektív szembenézés pedig addig nem történik meg, ameddig a tragédia be nem következik.” 

Az Egy újságíró meggyilkolása elnyerte a 19. Verzió Filmfesztivál közönségdíját.
A film áprilisban kerül országosan a mozikba a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Címlapkép forrása: Mozinet