Itthon hamarosan megnézhetjük Lars von Tier legújabb, kétrészes filmjét, A nimfomániás-t, Berlinben pedig először vetítik közönség előtt az eredeti, 5 és fél órás rendezői változatot.  A film Charlotte Gainsbourg és Stellan Skarsgård főszereplésével „a lenyűgöző és radikális esztétikum” jegyében forgott, mondja Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója.

 

A február 6-án kezdődő fesztivál nyitófilmje, a The Grand Budapest Hotel nagy attrakciónak ígérkezik, ahogy arról már mi is beszámoltunk. A brit-német koprodukcióban készült új Wes Anderson-film világpremierje az évente csak egyszer, a fesztivál ideje alatt üzemelő Berlinale Palastban lesz. A Potzdamer Platz-os idők előtt - 2000 előtt egész pontosan -, elképzelhetetlen lett volna a fesztivál a nyugat-berlini Zoo Palast nélkül. Idén végre befejeződött a felújítás és újranyit a legendás retro-mozi, a közel 70 vetítési helyszín egyike, és visszatér ide az Európai Film Market is.

 

Kész tény már az is, hogy a Berlinale 2014-es Arany Medve életmű-díjazottja Ken Loach, a kérlelhetetlen társadalomkritikájáról ismert brit rendező.  Retrospektív vetítéssorozat keretében 10 filmjét mutatják be, többek között az 1993-as Raining Stones-t, vagy legelső tévéfilmjét, a BBC egyik legnagyobb sikerét, az 1966-ban készült Cathy Come Home dokumentum-drámát, amit szerintünk sem szabad kihagyni.

 

A legrangosabb díjakért versenyző Competiton szekcióból 7 film ismert, az említett Wes Anderson-film mellett versenyen kívül látható George Clooney új filmje, a Műkincsvadászok is, amely - stílusosan - Berlinben debütál, és nem csak azért mert itt forgatták.

 

Kíváncsian várjuk a ’71-et, Yann Demange filmjét, egy Észak-Írországban játszódó kosztümös, „üvöltő szeles” thrillert, akárcsak az élő klasszikus, Alain Resnais új filmjét, a Life of Riley-t. Mi most az esztétikum iránti fogékonyságáról és kérlelhetetlen drámaiságáról ismert, 5 évvel ezelőtti Arany Medve-díjas (Fausta éneke) fiatal perui rendezőnő, Claudia Llosa legújabb munkáját, az Aloft-ot emeljük ki, Jennifer Conelly főszereplésével.

ALOFT 600 

 

Tovább böngészve az egyes szekciók kiszivárogtatásait, a független- és művészfilmes Panoráma szekcióból 19 film ismert, többek között Michel Gondry, Kutluğ Ataman, Robert Lepage, Sophie Fillières, Benjamin Heisenberg, Maximilian Erlenwein, John Michael McDonagh, Tsai Ming-liang vagy Saar Klein legújabb munkái.  Kezdetnek a szekció nyitófilmjének választott Jalil Lespert filmet ajánljuk az Yves Saint Laurent-t.

 

Ugyancsak az esztétikumra helyeződik a hangsúly a német filmeket bemutató Perspektíva szekcióban, csakúgy, mint a Retrospektív vetítéseken, amely „Az árnyék esztétikuma. Világítási stílusok 1915-1950” címet viseli. A new yorki MOMA-val közösen összeállított program a filmművészet alig ismert operatőrei és világítás-technikusai előtt tiszteleg, a 20-as évek expresszionista filmjeivel kezdődően, a klasszikus hollywoodi stíluson át, az egyedülálló japán világítási megoldásokig. A 40 film között lesz a nagy klasszikus, Josef von Sternberg varázslatos filmje is, a Shanghai Express (1932), Marlene Dietrich-el. És még egy klasszikus, a Berlinale Classic szekciójában, a digitális restaurálásnak köszönhetően eredeti, vagy még annál is jobb minőségben láthatjuk a Dr. Calgari-t , Robert Wiene 1920-as némafilmjét.