A jelöltekről az Európai Filmakadémia (EFA) közleménye szerint háromtagú bizottság döntött, a testületben a francia Florence Dupont, a Sancy Fiatalok Filmfesztiválja művészeti igazgatója, a lengyel Jerzy Moszkowicz, az Ale Kino Nemzetközi Fiatal Közönség Filmfesztivál igazgatója, valamint a német Maryanne Redpath, a Berlinale Generációk nevű szekciójának igazgatója foglalt helyet.


A Kauwboy előzetese



A zsűri szerint az Európai Filmdíjak Fiatal Közönség Díjára nevezett filmek formában és tartalomban is nagyon eltérőek voltak. A három szakember úgy fogalmazott, nem csupán a különböző műfajokat és formátumokat vették figyelembe, de tekintettel voltak a fiatal közönség sokszínűségére is.

Végül három olyan filmre esett a választásuk, "amelyek kihívást jelentenek majd a fiatal közönség számára, de nem kizárólag a fiataloknak készültek".


A Blue Bird előzetese


A Fiatal Közönség Filmnapján, június 10-én a három jelölt filmet 10-13 évesekből álló közönség számára vetítik le Amszterdamban, Belgrádban, Koppenhágában, Erfurtban, Norrköpingben és Torinóban. A közönség tagjai alkotják egyúttal a zsűrit is, ők döntenek a győztesről közvetlenül a vetítés után. A díjátadóra szintén június 10-én kerül sor Erfurtban, az elismerést önálló rendezvény keretein belül adják át - tudatta korábbi közleményében az EFA, amely a filmdíj-átadó televíziós közvetítésével foglalkozó EFA Productions nevű céggel közösen hívta életre az új elismerést.


A Sister előzetese


Az Európai Filmdíjakat évente adják át több kategóriában. Az eseménynek minden második évben Berlin ad otthont, felváltva más európai fővárosokkal. Idén Máltán tartják a ceremóniát. Az elismerés azért jött létre, hogy segítse az európai filmművészet kibontakozását.