Nyilvánosságra hozta az Európai Filmakadémia az Európai Filmdíjra jelölt alkotások listáját az animációs és a rövidfilm kategóriákban. A magyar animációs szakma kiváló sikerszériájának újabb állomása, hogy az Európai Filmdíjak mintegy négy évtizedes történetében most először jelöltek magyar alkotást az animációs mozifilm kategóriában. Az Európai Filmdíjakat december 9-én Berlinben 36. alkalommal adják át, a díjakról 4600 filmakadémia tag szavazata dönt összesen 24 kategóriában.  

A Műanyag égbolt 2123-ban játszódik, korunk égető kérdéseit feszegeti és megtekinthető a Filmio kínálatában. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta filmje egy olyan jövőbe repít, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. A film különlegessége, hogy az alkotók a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót.  

Műanyag égbolt

A Műanyag égbolt című filmterv az Inkubátor Program nyerteseként indult és hamar kiderült, hogy a film túllépi a program kereteit. Az egyedülálló animációs sci-fi a Filmintézet újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap, majd az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is megkapta és magyar-szlovák koprodukcióban készült el. Világpremierje a Berlinalen volt az év elején, és azóta nagy sikerrel járja világszerte a nagy presztízsű fesztiválokat Amerikától Ázsiáig, legutóbb a legjobb film Ezüst Méliès-díját hozta el a strasbourgi fesztiválról. A cseh mozikban október közepétől, Hollandiában november elejétől, Szlovákiában pedig november közepétől vetítik és tavasszal a franciaországi moziközönség francia szinkronnal láthatja. A Műanyag égbolt producere Fülöp József, Sipos Orsolya (SALTO Film) és Juraj Krasnohorsky (Artichoke), társproducere Petrányi Viktória (Proton Cinema) és a RTVS – Radio and Television Slovakia.

27

Buda Flóra Anna 27 című animációja az Európai Filmdíj kisfilmes kategóriájának jelöltjei között szerepel. A 27 egy fiatal felnőtt helyzetéről mesél, aki látszólagos céltalansága elől a testiségbe menekül, a maszturbálás és a táncolás adja meg neki azt a szabadságot, amitől kényszerű élethelyzete megfosztja őt. Az intim, benyomásszerű történet szereplői olyan színészek hangján szólalnak meg, mint Stork Natasa, Fekete Ádám és Szabó Simon. A film a francia Miyu és a magyar Boddah cég gyártásában készült, a producerei Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron, valamint Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. A 27 Magyarországon nem részesült közvetlen állami támogatásban. A rendezővel készült korábbi interjúnk itt olvasható.

Buda Flóra Anna filmje már eddig is elképesztő sikersorozatot produkált: májusban a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a rövidfilmek versenyében elnyerte az Arany Pálmát, júniusban az Annecy Kristályt érdemelte ki a 47. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a budapesti 11. Friss Hús fesztiválon megkapta a legjobb magyar animációs filmnek járó elismerést, és Szarajevóban is a legjobb rövidfilm lett.  
 

Reisz Gábor Magyarázat mindenre című nagyjátékfilmjéért is szurkolhatunk az Európai Filmdíj versenyében. November hetedikén derül ki, hogy hivatalosan is jelölik-e a filmet a díjra, jelenleg a shortlisten szerepel. A nagyjátékfilmes programot az Európai Filmakadémia európai filmfesztiválok közreműködésével állítja össze, a filmek teljes listája itt található. Idén a nagyjátékfilm kategóriájában magas a női rendezők száma, a 40 filmet jegyző 43 alkotó közül 18 nő. 

 

Forrás: NFI, European Film Awards
Címlapkép: Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta (Fotó: Petrucz Krstan)