Míg a 27 szombat este a Szarajevó Szíve fődíjat hozta el a rövidfilmek kategóriájában a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon, már itt is van a friss hír: az Európai Filmdíj shortlistjére is felkerült a 36. Európai Filmdíjak versenyén. A listán található alkotások közül választják ki majd azt az öt hivatalos jelölet, amelyek idén versenybe szállnak az Európai Filmdíjért a legjobb kisjátékfilm kategóriában. A jelölteket szeptemberben jelenti be az Európai Filmakadémia. 

A rövidfilmes programot az Európai Filmakadémia európai filmfesztiválok közreműködésével állítja össze, a filmek teljes listája itt található. Az Európai Filmdíjakat idén december 9-én, Berlinben adják át, 26 kategóriában. 

27 a francia Miyu és a magyar Boddah cég gyártásában készült, a producerei Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron, valamint Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. A kisfilm Magyarországon nem részesült közvetlen állami támogatásban. A rendezővel készült korábbi interjúnk itt olvasható.

Buda Flóra Anna filmje idén elképesztő sikersorozatot produkál: májusban a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a rövidfilmek versenyében elnyerte az Arany Pálmát, júniusban az Annecy Kristályt érdemelte ki 47. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a budapesti 11. Friss Hús fesztiválon pedig megkapta a legjobb magyar animációs filmnek járó elismerést. 
Forrás: European Film Awards / Címlapkép: 27